ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Οι 6 πιο συχνοί τύποι ακμής

20 Νοε 2013 11/20/2013
τύποι ακμής
Ακμή... ένα θέμα που απασχολεί πολλούς και ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερους. Το παρήγορο είναι ότι δεν είσαι μόνη! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν ακμή. Παρακάτω θα αναλύσω σύντομα τις βασικές μορφές ακμής για να μην σε κουράζω. Σκοπός μου είναι απλά να σε μάθω  να τις ξεχωρίζεις.

Κλειστοί Φαγέσωρες

Θυμάμαι παλιά τους μπέρδευα με τα μαύρα στίγματα. Οι κλειστοί φαγέσωρες δημιουργούνται όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το σμήγμα και τα βακτήρια παγιδεύονται στους πόρους. Με απλά λόγια, πρόκειται για φραγμένους πόρους χωρίς να υπάρχει φλεγμονή. Βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και μπορεί να προεξέχουν ελάχιστα από την επιφάνεια του δέρματος.

κλειστοί φαγέσωρες
κλειστοί φαγέσωρες

 Ανοιχτοί φαγέσωρες - Μαύρα στίγματα

Είναι τα γνωστά μαυράκια που εντοπίζονται κυρίως γύρω από την μύτη και το σαγόνι. Πρόκειται για φραγμένους θύλακες των τριχών και μοιάζουν με τους κλειστούς φαγέσωρες, αφού μιλάμε για φραγμένους πόρους χωρίς φλεγμονή.
Παλαιότερα πίστευαν πως αυτό το μαύρο χρώμα οφείλονταν στην οξείδωση των λιπών αλλά έχει αποδειχθεί πως το χρώμα τους το οφείλουν στην μελανίνη που παράγουν τα μελανοκύτταρα των σμηγματογόνων αδένων.

μαύρα στίγματα
ανοιχτοί φαγέσωρες

Βλατίδες

Είναι φλεγμονώδεις βλάβες διαμέτρου από 1-4χλ.  Έχουν ροζ, κόκκινο ή χάλκινο χρώμα και μπορεί να προεξέχουν ελάχιστα από την επιφάνεια του δέρματος.  Δεν έχουν πύον αν και με την πάροδο του χρόνου - ειδικά αν τα πειράζεις -  μπορεί να γεμίσουν με πύον και να γίνουν φλύκταινες. Δεν αφήνουν ουλή και διαρκούν από 1 - 3 εβδομάδες.

βλατίδες
βλατίδες

Φλύκταινες

Οι φλύκταινες είναι τα κλασσικά σπυράκια που όλες οι γυναίκες γνωρίζουν και μισούν.  Είναι φλεγμονώδης κατάσταση και τα σπυράκια είναι εξαρχής γεμάτα πύον . Θα τα αναγνωρίσεις αν παρατηρήσεις το κέντρο τους, είναι συνήθως άσπρο ή κίτρινο.

σπυράκια
φλύκταινες

Κύστεις και οζίδια

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες μορφές ακμής.  Έχουν μεγάλο μέγεθος και βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αργούν να φύγουν, συνοδεύονται με πόνο και μπορεί να αφήσουν ουλές. Οι κύστες είναι γεμάτες πύον, ενώ τα οζίδια όχι.  Ευτυχώς, σπάνια δημιουργούνται κύστεις στην ακμή. Ακόμα κι αν εμφανιστούν θα πρέπει να κάνεις υπομονή - θέλουν περίπου 2 μήνες για να υποχωρήσουν.

οζίδια
οζίδια
κυστική ακμή
κυστική ακμή

Να θυμάσαι πως σχεδόν όλοι οι τύποι ακμής μπορούν να θεραπευθούν με φυσικά προϊόντα. Γι' αυτό μην απογοητεύεσαι και δοκίμασε ότι εναλλακτικό σου φανεί ενδιαφέρον. Όποια μέθοδο κι αν επιλέξεις για την καταπολέμηση της ακμής, θα πρέπει να έχεις πάντα κατά νου να ΜΗΝ τα πειράζεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χειροτερέψεις την κατάσταση.
25 σχόλια:
  1. Πφφφφφφφ τα μισώ!!!! Επίσης αν έχετε ακμή να αποφεύγετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το οινόπνευμα στα προϊόντα προσώπου, πχ. τονωτική λοσιόν, αντιηλιακό! Εμένα ένα αντιηλιακό προσώπου το καλοκαίρι που μας πέρασε μου αφυδάτωσε τρελά το δέρμα και μου έκανε ζημιά! Από εκεί που έβγαζα που και που 1-2 σπυράκια μετά από θεραπεία που είχα κάνει, γυρνώντας από διακοπές γέμισα με σπυράκια όπως πριν κάνω θεραπεία και μου πήρε 2μήνες+ για να βρω τα σωστά προϊόντα ώστε να συνέλθει το δέρμα μου! Ακόμα δεν έχει συνέλθει πλήρως! Τραγικό :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λολ
    Πολύ σωστά αν κ μπορείς να χρησιμοποιήσεις τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα. Αυτό με το αντιηλιακό το έπαθα κι εγώ ένα καλοκαίρι. Χρησιμοποιούσα τότε την αντιηλιακή του Κορρέ για το πρόσωπο με καρπούζι. Πόσα σπυριά πέταξα δεν περιγράφεται :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι παίρνω τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα (πριν δε χρησιμοποιούσα καν τονωτική λοσιόν) και γενικά μετά απ'τη ζημιά που μου έκανε το αντιηλιακό ξεφορτώθηκα όλα τα προϊόντα προσώπου που έχουν άρωμα ή οινόπνευμα και αγόρασα καινούρια χωρίς αυτά τα 2 διαόλια και το δέρμα μου επιτέλους άρχισε να ηρεμεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως τα λες, γενικά το οινόπνευμα και τα αρώματα στα καλλυντικά, δημιουργούν πολλά προβλήματα. Οπότε καλό είναι να τα αποφεύγεις όσο μπορείς. Τι άλλο να πω η καημένη, τα είπες όλα εσύ για μένα :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα αποφεύγω αυστηρά, γιατί το καλοκαίρι κατάλαβα πόσο πολύ ενοχλούν το δέρμα μου! Χαχαχαχα άσε φρίκαρα με τα σπυράκια και το έψαξα πολύ και φυσικά ακόμα το ψάχνω! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά και συγχαρητήρια για το blog :) εγώ αν και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με σπυράκια τους τελευταίους μήνες βγάζω συνέχεια ειδκα στο πηγούνι και στην γύρω περιοχή. επίσης έχω και κάτι μικρά μικρά που μοιάζουν με την πρώτη και την τρίτη φωτογραφία(αυτά τα έχω από το καλοκαίρι και τα φαίνονται μόνο στον ήλιο). τι μπορώ να κάνω γιατί πραγματικά έχω κουραστεί :s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Savvia και σ'ευχαριστώ πολύ :)
    Αν ψάξεις στο μπλογκ για την λέξη ακμη θα βρεις αρκετές πληροφορίες. Θα διαβάσεις για το πως πρέπει να καθαρίζεις το πρόσωπό σου και για το τι μπορείς να κάνεις για τα σπυράκια που ήδη έχεις. Ρίξε και μια ματιά στα σχόλια, μπορεί να βρεις κάτι που θα σε βοηθήσει.

    Τι ηλικία έχεις; Μια συμβουλή... επειδή μου λες πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο σαγόνι... Έχεις δοκιμάσει να χρησιμοποιήσεις φυτική οδοντόκρεμα; Σε μερικούς ανθρώπους οι κοινές οδοντόκερεμες δημιουργούν ακμή στην συγκεκριμένη περιοχή ειδικά αν έχεις σπυράκια κοντά στο στόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ για την απαντηση :) Είμαι 27, θα δοκιμασώ αυτό με την φυτική οδοντοκρεμα αν και εγώ όποτε βγάζω κάποιο σπυρακί βαζώ οδοντοκρεμα πάνω αν και δεν έχω δεί κάποιο αποτέλεσμα. ίσως χρείαζεται περισσότερο χρόνο για να δράσει η οδοντόκρεμα, όμως δεν έχω πολλή υπομονή με τα σπυράκια :p Κάνω και peeling και μάσκα με άργυλο μια φορά την βδομάδα αλλά πάλι δεν βλέπω αποτελεσμα. θα κοιτάξω όμως στο blog και είμαι σίγουρη κάτι θα βρώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαχα, ωραίο αυτό με την οδοντόκρεμα :p Η οδοντόκρεμα ούτε εμένα με βοηθάει με τα σπυράκια. Το μόνο που νιώθω είναι ένα ελαφρύ κάψιμο και τπτ άλλο...

    Ετοιμάζω ένα άρθρο για μια μέθοδο πολύ αποτελεσματική, τουλάχιστον σε μένα δουλεύει άψογα. Πιστεύω πως σήμερα θα το έχω ανεβάσει, ελπίζω να προλάβω δλδ... Οπότε να έχεις τον νου σου :))

    Να σε ρωτήσω τα πειράζεις τα σπυράκια;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κάνω υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην τα πειράζω αλλά συνήθως δεν τα καταφέρνω:s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαν και μένα κι εσύ lol
    Αν δεν τα πειράξεις να είσαι σίγουρη πως θα περάσουν πολύ πιο γρήγορα απ' ότι νομίζεις. Άσε που θα γλυτώσεις κ από πιθανά σημάδια. Κάθε φορά που πας να τα πειράξεις να μαλώνεις το χέρι σου, χαχα. Μπορεί να ακούγεται κάπως αλλά εγώ αυτό κάνω. Τις περισσότερες φορές λειτουργεί :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χαχαχα οκ θα το προσπαθήσω. έκανα και την μάσκα χθες με μέλι και κανέλλα. πάρα πολύ καλή. θα την κάνω μέρα παρά μέρα και ελπίζω να δω διαφορά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ααααααα τι ωραία που έκανες την μάσκα! Απ' ότι κατάλαβα δεν σου ερέθισε την επιδερμίδα κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Να την κάνεις μέρα παρά μέρα για 3 εβδομάδες τουλάχιστον. Αν δεν δεις κάποια σημαντική διαφορά εδώ θα είμαστε να τα λέμε w-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. σίγουρα, σ'ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος2/24/2014

    Καλησπερα.ενω δν βγαζω ποτε σπυρακια μια φορα το χρονο θα βγαλω ενα αυτο το εσωτερικο

    που δειξατε.κανει κ δυομιση μηνες να φυγει εντελως.το θεμα ειναι οτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος2/24/2014

    Τι βαζω παντα αντηλιακο επειδη εχω ελιτσες.μηπως θα κανει κακο τωρα που εχω καθαρο προσωπο.και τωρα εβγαλα ενα τ.στη κοιλια με πυον λογω ορμονων ? Θα δειξει.δν ξερω τι να τ βαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Peggy χμμμ, πολλά αντιηλιακά μπορεί να δημιουργήσουν ακμή. Την έχω πατήσει στο παρελθόν με την αντηλιακή προσώπου του Κορρέ. Φυσικά, αυτό που έκανα είναι να αλλάξω μάρκα. Αν έχεις υποψία ότι η δική σου αντηλιακή κρέμα μπορεί να ευθύνεται για τα σπυράκια που βγάζεις που και που, καλό θα ήταν να επιλέξεις μία κρέμα από το φαρμακείο που προορίζεται για δέρματα με τάση ακμής. Είναι πιο ελαφριές στην σύνθεσή τους και δεν είναι καθόλου λιπαρές.

    Από την άλλη το να βγάζεις ένα σπυράκι μια φορά στο τόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλήμα. Ακόμη και οι πιο καθαρές επιδερμίδες θα εμφανίσουν κάτι κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαλησπέρα Μαριάννα... θέλω να σε ρωτήσω να μ πεις τη γνώμη σου. Παλιά είχα ακμή έχω κάνει θεραπεία με χάπια. Πλέον βγάζω αραιά κ που πριν την περίοδο κανά δυο. Πριν μισό μήνα έβγαλα ένα πάνω από τα χείλη μου. Σκέφτηκα μήπως ήταν καμιά τριχούλα από το μουστάκι π έβγαινε. Τεσπα έκανε πύον, προσπάθησα να το σπάσω είδα πως δεν ήταν κ πολύ ώριμο. Έβαλα ασπιρινη κ το πυον χάθηκε σχετικά. Τις επόμενες μέρες έκανε πετσούλα, ξεράθηκε, μετά βγήκε κ τώρα έχουν περάσει κανά 2 βδομάδες κ είναι ακόμα κάπως ελαφρώς κόκκινο. Πότε θα φύγει; τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παναγιώτα πως είσαι σήμερα; Έφυγε η κοκκινίλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kalhmera koritsia.
    Egw dn eixa pote akmh h spurakia alla apo thn prwtoxronia, p bghke ena, dn exw hremhsei.Alla einai mikroulika k alla megalutera (nomizw kleistoi fageswres, blatides kai fluktaines), dn einai polla peripou 4-5 apo aytes tis kathgories k ola sthn perioxh gyrw apo to stoma.A k kanena sto koutelo pou k pou.Kapoia p ta peiraxa exoun afhsei kokkiniles. Ekei p perimenw na fugei to ena, thn epomenh ebdomada xepetagetai allo. Eixa panta leyko k katharo derma k twra exw frixei..Otan vafomai dn fainontai alla dn mporw na eimai sunexeia bammenh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα,και συγχαρητήρια για το blog σου...Εγώ ο τύπος σπυριων που έχω είναι οι κλειστοί φαγεσωρες..Μπορείς να μου προτείνεις κάποια προϊόντα για να εξαφανιστούν;; Δεν έχω τιποτα άλλο και αυτά και μονό μου καταστρέφουν το πρόσωπο..Σε ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ δυστυχώς εχω Κυστική ακμή θα χρειαστώ να κανω θεραπεία που φτάνει πάνω από 800 ευρώ , είμαι 13 χρόνον και οι συμαθητές μου γελάνε μαζι μου ,ελπίζω να απαλαχθω από αυτά το συντομότερο δυνατών btw sorry για την ορθογραφία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σας και συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
    Θα ηθελα τη βοηθεια σας.Εγώ βγάζω πάρα πολύ συχνά σπυρακια στο πηγούνι. Βασικά πάντα έχω... τυχερή είμαι όταν περνάνε 3-4 μέρες χωρίς να έχω. Είμαι 16 χρονών και το παράξενο είναι ότι δεν βαφομαι καθόλου, δεν τολμάω να βάλω makeup ή πούδρα στο πρόσωπο μου ακόμα και οταν βγαίνω, και πλενομαι πρωί μεσημέρι βράδυ με σαπούνι ειδικό. Δεν λένε να φύγουν, συνηθως είναι εσωτερικά και πονάνε πολυ και αφήνουν και σημασία. Δεν ξερω τι να κάνω πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν είμαι ούτε δερματολόγος ούτε αισθητικός, ούτε και έχω γράψει εγώ το άρθρο, το πλύσιμο 3 φορές την ημέρα δε χρειάζεται, ερεθίζεις το δέρμα σου έτσι. 2 φορές την ημέρα είναι αρκετές! Όσο για την ακμή, αν δεν κάνω λάθος τα εσωτερικά σπυράκια και τα σπυράκια στο πηγούνι συνήθως είναι λόγω ορμονών. Πήγαινε σε έναν καλό δερματολόγο να τσεκάρετε τις ορμόνες σου και να σου πει τι πρέπει να κάνεις! :)

      Διαγραφή
  24. Γεια σας και συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
    Θα ηθελα τη βοηθεια σας.Εγώ βγάζω πάρα πολύ συχνά σπυρακια στο πηγούνι. Βασικά πάντα έχω... τυχερή είμαι όταν περνάνε 3-4 μέρες χωρίς να έχω. Είμαι 16 χρονών και το παράξενο είναι ότι δεν βαφομαι καθόλου, δεν τολμάω να βάλω makeup ή πούδρα στο πρόσωπο μου ακόμα και οταν βγαίνω, και πλενομαι πρωί μεσημέρι βράδυ με σαπούνι ειδικό. Δεν λένε να φύγουν, συνηθως είναι εσωτερικά και πονάνε πολυ και αφήνουν και σημασία. Δεν ξερω τι να κάνω πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή