ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Εμμηνόπαυση.. Μην το βάζεις κάτω! Δες την ζωή με άλλο μάτι

8 Απρ 2010 4/08/2010
εμμηνόπαυση
Σήμερα θα απευθυνθώ στις μεγαλύτερες κυρίες – και οι μικρές κυρίες όμως κάποτε θα μεγαλώσουν και καλό είναι να ξέρουν κάποια πράγματα περί εμμηνόπαυσης. Γιατί με την εμμηνόπαυση συμβαίνουν τόσες αλλάγες στο σώμα μιας γυναίκας; Η απάντηση είναι απλή: Τα οιστρογόνα μειώνονται με αποτέλεσμα μια πληθώρα προβλημάτων.

Τι προκαλεί η εμμηνόπαυση

➦ Μείωση της οστικής μάζας
➦ Αύξηση του βάρους
➦ Μείωση της μυικής μάζας


Αναλυτικότερα:

Οι γυναικείες ορμόνες βοηθούν στην συγκράτηση του ασβεστίου.  Όταν όμως αυτές μειώνονται, το ασβέστιο αποβάλλεται με αποτέλεσμα την γνωστή σε όλους μας οστεοπόρωση. Γι’αυτό το λόγο δεν φτάνει μόνο η λήψη ασβεστίου από τις τροφές. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστείς να πάρεις ασβέστιο σε μορφή χαπιών.

Καθώς μειώνονται οι γυναικείες ορμόνες, το κολλαγόνο αποσυντίθεται και οι μύες χάνουν όγκο. Για να καταλάβεις γιατί γίνεται αυτό σκέψου ότι οι μύες αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου.

Κατά την εμμηνόπαυση οι καύσεις που κάνει ο οργανισμός μειώνονται και υπάρχει μεγαλύτερη κατακράτηση ύγρών με αποτέλεσμα την αύξηση  του βάρους. Επίσης, το λίπος έχει την τάση να μαζεύεται περισσότερο στην κοιλιά γιατί ο οργανισμός “υπακούει” στις ανδρικές ορμόνες. Πριν τα 50 το λίπος έχει την τάση να μαζεύεται στους γλουτούς, ενώ μετά τα 50 στην κοιλιά.

Εκτός από τις σωματικές αλλαγές υπάρχουν και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Πολλές γυναίκες σε αυτή την περίοδο της ζωής τους, υποφέρουν από εξάψεις, από διακυμάνσεις στην διάθεσή τους και μερικές υποφέρουν από πονοκεφάλους. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, θυμήσου πως πρόκειται για να κατάσταση προσωρινή – κάποια στιγμή θα νιώσεις και πάλι φυσιολογική.

γιόγκα

Μερικοί υποστηρίζουν πως κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης η libido των γυναικών εξαφανίζεται. Μετά από συζητήσεις μου με γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση, αυτό δεν ισχύει. Απλά ίσως παρατηρήσεις μια ξηρότητα του κόλπου.

Πρόσφατα, συζητούσα με μια κυρία γύρω στα 65 και την ρώτησα τι αλλαγές παρατήρησε εκείνη κατά την εμμηνόπαυση. Εκείνη μου είπε ότι, όντως συμβαίνουν μερικές αλλαγές αλλά η ίδια θεωρεί πως κατά ένα μεγάλο μέρος, το θέμα είναι ψυχολογικό – είναι δλδ. το πως εσύ θα ερμηνεύσεις αυτή την αλλαγή στην ζωή σου και το τι θα κάνεις για να νιώσεις καλύτερα.

Να θυμάσαι να τρέφεσαι σωστά, να ακολουθείς τις συμβουλές του γιατρού σου και όλα θα πάνε καλά. Και μην ξεχνάς τα οφέλη της γυμναστικής. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θα βοηθηθείς αν ασκείσαι. Να περπατάς καθημερινά και θα δεις πως οι εξάψεις, οι αϋπνίες και γενικά η έλλειψη ενέργειας που ίσως νιώθεις, θα μειωθούν δραστικά. Η yoga, θα σε βοηθήσει πολύ στην ψυχολογία σου, θα μάθεις να αναπνέεις σωστά και θα νιώθεις ζωματική ευεξία.

Όπως και να έχει μην το βάζεις κάτω!:-)
3 σχόλια:
  1. α+αυτο θα το δειξω στη μαμα μου
    τα εχει ολα αυτα τα συμπτωματα...δυστυχως...
    χρησιμο!
    xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/05/2010

    Για τις αιμοραίδες υπάρχει λύση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή