ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Γενικοί κανόνες για να έχεις πάντα υγιή πόδια

18 Μαρ 2010 3/18/2010
πεντικιούρ
Tα πόδια μας ταλαιπωρούνται από διάφορες παθήσεις όπως μυοσκελετικές (κότσι, άκανθα στην φτέρνα) και δερματικές (μύκητες, κάλοι, σκληρύνσεις, είσφρυση όνυχος) και πολλές φορές μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές αν δεν τις αντιμετωπίσουμε.


Μυοσκελετικές παθήσεις

Το κότσι εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες λόγω κληρονομικότητας ή όταν  φοράς συχνά, μυτερά και στενά παπούτσια. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού παίρνει μια κλίση προς τα μικρά δάχτυλα με αποτέλεσμα όλα τα δάχτυλα να στραβώνουν και να σου προκαλούν πόνο.

Η άκανθα στη φτέρνα μπορεί να οφείλετε σε τραυματισμούς ή ακόμα και σε λάθος τρόπο βαδίσματος. Πολλές φορές εμφανίζεται και σε υπέρβαρα άτομα. Χαρακτηριστικό της είναι ο οξύς πόνος στο πίσω μέρος της φτέρνας.

Δερματικές παθήσεις

Οι μύκητες δημιουργούνται από κακή φροντίδα των ποδιών. Αν δεν τα στεγνώσουμε καλά μετά από το μπάνιο ή αν δεν αλλάζουμε καλτσάκια σε καθημερινή βάση τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουμε μύκητες.

Κάλοι - Τύλοι

Οι κάλοι λειτουργούν σαν άμυνα προστασίας όταν ασκείται συνεχή πίεση σε κάποιο σημείο του ποδιού και δημιουργούνται συνήθως από στενά παπούτσια.

Είσφρυση νυχός

Η είσφρυση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το νύχι μπαίνει μέσα στο δέρμα και συνήθως προκαλείται από λανθασμένο κόψιμο των νυχιών ή από τα στενά παπούτσια. Γι'αυτό φρόντισε να μην κόβεις τα νύχια σου πολύ κοντά.


μύκητες ποδιών


Μερικοί γενικοί κανόνες για να έχεις πάντα υγιή πόδια:

  1. Πάντα, μετά το μπάνιο, να σκουπίζεις τα πόδια σου για να τα στεγώσεις από την υγρασία. 

  2. Μην απλώνεις κρέμα ανάμεσα στα δάχτυλα.

  3. Άλλαξε τα καλτσάκια σου καθημερινά και άφησε τα παπούτσια σου, στο μπαλκόνι να αεριστούν.

  4. Μην κόβεις τα νύχια σου βαθιά και μην τα κόβεις σε τετράγωνο σχήμα.

  5. Επέλεξε σωστά παπούτσια – όχι πολύ ψηλά αλλά ούτε και τελείως φλατ.

  6. Για μερικές μέρες μην βάψεις τα νύχια σου. Δώσε τους την ευκαιρία να αναπνεύσουν.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Όπως θα παρατηρήσατε, αποφάσισα να απενεργοποιήσω τα ανώνυμα σχόλια. Δεν είναι ωραίο να συνομιλείς με κάποιον που δεν ξέρεις καν το όνομά του. Αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον έναν λογαριασμό google, είναι υπόθεση 1 λεπτού. Ευχαριστώ για την κατανόηση. Happy talking!