ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Αιθέρια έλαια και η χρήση τους στην αισθητική

21 Φεβ 2010 2/21/2010
αιθέρια έλαια
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς τα φυσικά καλλυντικά γιατί δεν περιέχουν χημικές ουσίες όπως περιέχουν πολλές κρέμες και καλλυντικά του εμπορίου. Τι είναι όμως τα αιθέρια έλαια; Τι πρέπει να προσέξω και που χρησιμοποιούνται;


Είναι κατάλληλα να χρησιμοποιούνται από γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης?

Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά αρωματικά προϊόντα που προέρχονται από τα βότανα και τα φυτά. Με την βοήθεια της μεθόδου της απόσταξης παίρνουμε τα αιθέρια έλαια, από τα άνθη των φυτών,τις ρίζες τους ή τους καρπούς τους. Με τη μέθοδο της απόσταξης, τα αρωματικά φυτά, με την ανάπτυξη υδρατμών και χωρίς αυτά να υφίστανται υψηλή πίεση απελευθερώνουν τα ελαιώδη αρωματικά συστατικά τους. Με τη βοήθεια των υδρατμών παρασύρονται τα πτητικά συστατικά τους, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί συμπύκνωση και τελικά προκύπτει το αιθέριο έλαιο.

Τα αιθέρια έλαια έχουν την ικανότητα να διεισδύουν σε βάθος στην επιδερμίδα και να βοηθούν στην αποκατάσταση διάφορων δερματικών αλλά και γενικότερα πολλών παθήσεων. Τα αιθέρια έλαια μπορεί να φανούν αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ακμής, σε δερματικές παθήσεις, στους κιρσούς, στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδα κ.α. Επίσης, χρησιμοποιούνται και σαν αντισηπτικά αλλά και σαν συντηρητικά σε καλλυντικά και τρόφιμα.

Το ότι βοηθούν σε πολλές περιπτώσεις δεν τα καθιστά και ακίνδυνα. Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα απευθείας στο δέρμα γιατί μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν ερεθισμούς ή ακόμη και εγκαύματα. Πρέπει να αποφεύγονται από τις εγκύους και ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ενώ περιορισμένη πρέπει να είναι η χρήση τους σε μικρά παιδιά κάτω των 5 χρόνων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης και από ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση και καρδιοπάθειες.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα έλαια τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις και απευθείας στο δέρμα σου όπως είναι για παράδειγμα η λεβάντα, το τσαγιόδεντρο (το γνωστό tea tree), το τριαντάφυλλο και το χαμομήλι. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται στο λουτρό για ευχάριστο άρωμα, ηρεμία και χαλάρωση, σε κομπρέσες, σε ατμόλουτρα, σαν αρωματικά χώρου, στα καλλυντικά γιατί δρουν σαν αναπλαστικά, στυπτικά κλπ. και στην μάλαξη προσώπου και σώματος προκαλώντας ψυχική, σωματική και πνευματική ηρεμία.

Είμαι έγκυος. Ποιά έλαια πρέπει να αποφεύγω?

Τα έλαια που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι του βασιλικού, καμφοράς, αγριοκύμινου, κέδρου, χαμομηλιού, κανέλλας, ιεροβότανου, μάραθου, ύσσωπου, αγριοκυπαρισιού, μαντζουράνας, μύρου, μοσχοκάρυδου, ρίγανης, δυόσμου, φλισκουνιού, δεντρολίβανου, φασκομηλιάς, και θυμαριού.

Άτομα με επιληπτικό ιστορικό δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια από μάραθο, ύσσωπο και φασκόμηλο. Επίσης, όταν χρησιμοποιείται ιεροβότανο δεν πρέπει να γίνεται χρήση αλκοόλ διότι προκαλεί κατάθλιψη.

Άτομα με υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν αιθέρια έλαια όπως: ύσσωπο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι.

Αν κάνεις ομοιοπαθητική δεν πρέπει να χρησιμοποιείς πιπέρι, ευκάλυπτο, καμφορά και μέντα.

Tip: Έχεις ακμή στο σώμα ή στο πρόσωπο; Προμηθεύσου από το φαρμακείο κρέμα με πρόπολη και ρίξε μέσα μερικές σταγόνες από τσαγιόδεντρo, tea tree. Θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις και μόνο του απευθείας στο δέρμα αλλά δεν θα σου το συνιστούσα και κυρίως αν έχεις έξοδο. Μυρίζει έντονα και χμ.. όχι και τόσο ευχάριστα.
4 σχόλια:
  1. Ανώνυμος2/24/2010

    Εχω δοκιμασει το τσαγιοδεντρο και εχεις δικιο, μυριζει απαισια αλλα τα αποτελεσματα του ειναι εκπληκτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οταν κανεις ομοιοπαθητικη μπορεις να χρησιμοποιεις ευκαλυπτο!! μεντα, γαρυφαλο και καμφορα δεν κανει!!
    (για το πιπερι δεν ξερω)
    κατα τ'αλλα πολυ χρησιμο το αρθρο σου..
    Να σε ρωτησω κατι.. ξέρεις ποσες περιπου σταγονες αιθεριου ελαιου μπαινουν σε 100ml κρεμα βαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά Marina:d
    Σχετικά με την ερώτηση σου. Εξαρτάται. Αν πχ. θέλεις να χρησιμοποιήσεις μόνο ένα αιθέριο έλαιο, τότε μπορείς να ρίξεις μέσα στην κρέμα σου 10-20 σταγόνες (όχι παραπάνω).
    Αν πάλι θέλεις να χρησιμοποιήσεις περισσότερα, μπορείς να ρίξεις 3-5 σταγόνες από το καθένα:a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οταν κανεις ομοιοπαθητικη μπορεις να χρησιμοποιεις ευκαλυπτο!! μεντα, γαρυφαλο και καμφορα δεν κανει!!
    (για το πιπερι δεν ξερω)
    κατα τ'αλλα πολυ χρησιμο το αρθρο σου..
    Να σε ρωτησω κατι.. ξέρεις ποσες περιπου σταγονες αιθεριου ελαιου μπαινουν σε 100ml κρεμα βαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή