ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Ακμή στο σώμα που επιμένει; Μήπως έχεις θυλακίτιδα από πιτυρόσπορο;

10 Ιουν 2016 6/10/2016
θυλακίτιδα από πιτυρόσπορο

Η ακμή στην πλάτη και το σώμα είναι από τις πιο εκνευριστικές και επίμονες μορφές ακμής. Μπορεί να έχεις δοκιμάσει ένα σωρό αντιβιοτικά και τοπικά σκευάσματα κατά της ακμής, άλλες τόσες εναλλακτικές θεραπείες και τίποτα να μην μπορεί να σε βοηθήσει ουσιαστικά. Αφού λοιπόν έχεις δοκιμάσει όλα αυτά, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, θα πρέπει να σκεφτείς την θυλακίτιδα από πιτυρόσπορο.

Τι είναι όμως η θυλακίτιδα από πιτυρόσπορο;


Η θυλακίτιδα αυτή προκαλείται από ένα ζυμομύκητα, είναι χρόνια, συνοδεύεται από ήπιο έως έντονο κνησμό, βλατίδες και φλύκταινες με ερύθημα και εντοπίζεται συχνότερα στην πλάτη, το στήθος, τους ώμους, το πάνω μέρος των χεριών, την περιοχή του λαιμού και σπανιότερα στο πρόσωπο.

Αυτό που την κάνει να διαφέρει από την κοινή ακμή είναι τα σπυράκια  που έχουν συνήθως χρώμα έντονο κόκκινο, πονάνε και συνοδεύονται από κνησμό (φαγούρα). Αντίθετα, στην κοινή ακμή τα σπυράκια έχουν συνήθως χρώμα μοβ-κόκκινο και δεν παρατηρείται κνησμός.

Οι δερματολόγοι πολλές φορές κάνουν λάθος διάγνωση και δίνουν θεραπείες για την κοινή ακμή ή για θυλακίτιδα από σταφυλόκοκκο. Έτσι δίνουν φάρμακα και αντιβιοτικά χωρίς καμία βελτίωση και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν.

Αν λοιπόν έχεις πάρει φάρμακα χωρίς ορατή βελτίωση, έχεις δοκιμάσει αντιβιοτικά που χειροτέρεψαν την πάθηση, έχεις φαγούρα, τα σπυράκια "φουντώνουν" σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, καλό θα ήταν να επισκεφτείς δερματολόγο και να γίνει λήψη δείγματος. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Επίσης, έχε υπόψιν πως στην θυλακίτιδα από πιτυρόσπορο δεν υπάρχουν φαγέσωρες και κύστες όπως στην κοινή ακμή.

Να θυμάσαι πως η υγρασία είναι ο εχθρός σου. Όταν υπάρχει υγρασία στο περιβάλλον ο μύκητας αναπτύσσεται γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγεις να κάνεις σάουνα και πολύ ζεστά μπάνια. Σε περίπτωση που κάνεις έντονη γυμναστική θα πρέπει να κάνεις χλιαρό ντους αμέσως μετά μιας και ο ιδρώτας βοηθάει την ανάπτυξη του μύκητα.


θυλακίτιδα από πιτυρόσπορο


Ωστόσο αν δεν μπορείς να επισκεφθείς γιατρό υπάρχουν κάποιες λύσεις που μπορεί να δοκιμάσεις στο σπίτι:

  1. Πυριθειόνη του ψευδαργύρου (Zinc Pyrithione)
    Έχει αντιμυκητισιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά της θυλακίτιδας. Ένα σαπούνι που περιέχει αυτή την ουσία είναι το Aknof Gel & Soap και τα σαμπουάν μαλλιών κατά της πυτιρίδας και της ξηροδερμίας όπως το Head & Shoulders, Ultrex κλπ.  Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πλένεσαι με αυτά. Για καλύτερα αποτελέσματα άφησε τα να δράσουν πάνω στο δέρμα σου για 10-15'.
  2. Σαλικυλικό Οξύ
    Χρησιμοποείται τόσο για την κοινή ακμή όσο και για την θυλακίτιδα από πιτυρόσπορο. Αν δεν ξέρεις τι από τα δύο έχεις, τότε το σαλικυλικό οξύ είναι μια ασφαλής επιλογή. Για την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σου προτίμησε ένα καθαριστικό με περιεκτικότητα 1.5% - 3% σαλικυλικό οξύ.
  3. Tea Tree Oil
    Το αιθέριο έλαιο Tea Tree έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιμυκητισιακή δράση. Χρησιμοποίησε το καθημερινά στα σημεία που εμφανίζεται το πρόβλημα, αφού πρώτα το έχεις διαλύσει με λάδι τζοτζόμπα ή νερό. Μην το χρησιμοποιήσεις κατευθείαν στην επιδερμίδα σου γιατί είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό.
  4. Μηλόξυδο
    Το μηλόξυδο περιέχει μηλικό οξύ το οποίο είναι αντιμηκυτησιακό. Διάλυσε 1 μέρος μηλόξυδο με 1 μέρος νερό και άπλωσέ το με ένα βαμβάκι στις πάσχουσες περιοχές για 10-15' καθημερινά.
  5. Υπεροξείδιο του Βενζολίου (Benzoyl peroxide)
    Ένα προϊόν καθαρισμού με περιεκτικότητα 10% σε υπεροξείδιο του βενζολίου θα βοηθήσει να ανοίξουν οι πόροι και θα περιορίσει την ακμή.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Όπως θα παρατηρήσατε, αποφάσισα να απενεργοποιήσω τα ανώνυμα σχόλια. Δεν είναι ωραίο να συνομιλείς με κάποιον που δεν ξέρεις καν το όνομά του. Αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον έναν λογαριασμό google, είναι υπόθεση 1 λεπτού. Ευχαριστώ για την κατανόηση. Happy talking!