ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Ευαίσθητη επιδερμίδα.. επιδημία των τελευταίων χρόνων

14 Μαρ 2010 3/14/2010
ευαίσθητο δέρμα
Η ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά με κύρια συμπτώματα το ξεφλούδισμα, τις κοκκινίλες, το τσούξιμο και τις ευρυαγγείες. Αν το δέρμα σου ήταν κανονικό και ξαφνικά απέκτησε ένα ή και παραπάνω από τα συμπτώματα αυτά, τότε ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων με ευαίσθητο τύπο επιδερμίδας. Αυτός ο τύπος δέρματος συναντάται πιο συχνά σε άτομα με ανοιχτό χρώμα επιδερμίδας και ματιών.

Λόγοι εμφάνισης ευαίσθητης επιδερμίδας

ορμονικοί παράγοντες – εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση

περιβαλλοντικοί παράγοντες – κρύο, ήλιος, ξηρός αέρας, μόλυνση κλπ

ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος

διατροφικοί παράγοντες – η κακή διατροφή δεν βοηθάει στο να έχεις μια υγιή επιδερμίδα

ορισμένα σαπούνια και απορρυπαντικά μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση αλλεργίας ή ευαισθησίας της επιδερμίδας

κακή χρήση καλλυντικών – αν χρησιμοποιείς για καιρό ακατάλληλα καλλυντικά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες κάποια στιγμή το δέρμα σου να αντιδράσει με ευαισθησία

H φροντίδα της επιδερμίδας σου θα πρέπει να γίνεται με ειδικά προϊόντα έτσι ώστε να προλάβεις την φθορά και την πρόωρη γήρανση – μελέτες έχουν δείξει πως τα ευαίσθητα δέρματα τείνουν να γεράσουν γρηγορότερα από τους άλλους τύπους δέρματος.

ήλιος

Τι πρέπει να αποφεύγεις:

➦ το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά.

➦ τα αντισηπτικά σαπούνια, κρέμες με ρετινόλη και οξέα φρούτων όπως, επίσης, και απολεπιστικά (peeling) δέρματος – αν δεν θέλεις με τίποτα να παραλλείψεις την διαδικασία της απολέπισης, προτίμησε εκείνα με μικρούς κόκκους και τρίψε το δέρμα σου με απαλές κινήσεις για να μην το ερεθίσεις περισσότερο.

➦ τον βαθύ καθαρισμό που γίνεται από αισθητικούς και δερματολόγους – μία ευαίσθητη επιδερμίδα δεν μπορεί να "ανεχθεί" τέτοιου είδους θεραπείες.

➦ τις απότομες ενναλαγές κρύου – ζεστού 


Τι πρέπει να κάνεις: 

  1. Επέλεξε απορρυπαντικά για τον καθαρισμό των ρούχων σου ειδικά για ευαίσθητες επιδερμίδες.
  2. Τοποθέτησε ένα μπολ με νερό κάτω από το κλιματιστικό ή πάνω στο καλοριφέρ του σπιτιού σου.
  3. Για τον καθημερινό καθαρισμό της επιδερμίδας σου, χρησιμοποίησε γαλάκτωμα με καταπραϋντικές ιδιότητες – σε περίπτωση που προτιμήσεις υγρό καθαριστικό, προτίμησε εκείνα με ουδέτερο pH και ξέπλυνε με χλιαρό νερό και ποτέ με ζεστό.
  4. Επέλεξε ήπιες ενυδατικές κρέμες με βάση την πανθενόλη και την αλόη.
  5. Tους καλοκαιρινούς  μήνες το αντιηλιακό είναι απαραίτητο και πάντοτε με υψηλό δείκτη προστασίας.
  6. Όλα τα προϊόντα φροντίδας που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι υποαλλεργικά χωρίς άρωμα και ειδικά για ευαίσθητα δέρματα.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Όπως θα παρατηρήσατε, αποφάσισα να απενεργοποιήσω τα ανώνυμα σχόλια. Δεν είναι ωραίο να συνομιλείς με κάποιον που δεν ξέρεις καν το όνομά του. Αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον έναν λογαριασμό google, είναι υπόθεση 1 λεπτού. Ευχαριστώ για την κατανόηση. Happy talking!