ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Ροδόχρους ακμή: Συμπτώματα και Φυσικές θεραπείες

1 Ιουλ 2014 7/01/2014
ροδόχρους ακμή
Η ροδόχρους ακμή είναι μια κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από χρόνιο ερεθισμό και κοκκίνισμα στα μάγουλα, την μύτη, το μέτωπο και το σαγόνι. Είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες ηλικίας 30 - 50χρόνων και μπορεί να είναι ιδιαίτερη ενοχλητική.

Οι αιτίες δεν είναι ακόμα γνωστές αν και πολλοί υποστηρίζουν πως μπορεί να δημιουργηθεί από δυσκολία πέψης ορισμένων τροφών, ενόχληση σε δυνατά αλκοολούχα ποτά και έκθεση σε κακές κλιματολογικές συνθήκες. Το άγχος επίσης, φαίνεται να επιδεινώνει την νόσο. Τελευταίες έρευνες έδειξαν πως ένα παρασιτικό ζωύφιο με το όνομα Demodex μπορεί να προκαλέσει ροδόχρους ακμή σε μερικούς ανθρώπους. Ζωύφιο στο πρόσωπο! Αηδία θα σκεφτείς αλλά αν δεν μπορείς να βρεις λύση για την ακμή σου καλό θα ήταν να συζητήσεις κι αυτό το ενδεχόμενο με τον γιατρό σου .

Κλινική εικόνα ροδόχρους ακμής

Η ροδόχρους ακμή αρχίζει με ελαφρό κοκκίνισμα και οδηγεί σε επίμονο έντονο κοκκίνισμα. Αν παρατηρήσεις κοκκίνισμα στην περιοχή του προσώπου και κυρίως στο σαγόνι, την περιοχή της μύτης και τα μάγουλα, ευαισθησία της επιδερμίδας, εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια , ξηρότητα, μεγενθυμένους πόρους, μικρά κόκκινα αιμοφόρα αγγεία που χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου, νομίζω πως ήρθε ο καιρός να επισκεφθείς τον δερματολόγο σου για μια έγκυρη διάγνωση.

Τα εξανθήματα - σπυράκια που γράφω παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με την κοινή ακμή. Η ροδόχρους ακμή έχει να κάνει με τα αγγεία και συνήθως, σε αυτή την νόσο δεν παρατηρούνται μαύρα στίγματα όπως συμβαίνει στην κοινή ακμή. Παρόλα αυτά μπορεί να συνυπάρχει με ακμή. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

ροδόχρους ακμή

Παράγοντες που μπορεί να χειροτερέψουν την ροδόχρους ακμή

➥ Αρώματα
➥ Αλκοόλ
➥ Αμαμελίδα
➥ Μενθολη
➥ Μέντα
➥ Έλαιο ευκάλυπτου
➥ Έκθεση στον ήλιο
➥ Σαπούνια
➥ Λοσιόν προσώπου με αλκοόλη
➥ Βουρτσάκια για τον καθαρισμό του προσώπου

Φάρμακα για την θεραπεία της ακμής που πρέπει να αποφεύγεις

➥ Ρετινοειδή
➥ ΑΗΑ (άλφα-υδροξυοξέα)
➥ Βενζοϊκό υπεροξείδιο (benzoyl peroxide)
➥ Χημικά πίλινγκ

Θεραπεία της ροδόχρους ακμής με φυσικά συστατικά

  1. Αιθέριο έλαιο λεβάντας (lavender oil)
    Η λεβάντα έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για άτομα που ταλαιπωρούνται από ροδόχρους ακμή. Επειδή το αιθέριο έλαιο περιέχει γερανιόλη - ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε κάποιες επιδερμίδες - θα πρέπει πρώτα να κάνεις ένα τεστ ευαισθησίας στο πίσω μέρος του καρπού σου ή σε ένα σημείο του λαιμού. Αν εμφανίσεις κοκκινίλα ξέπλυνε αμέσως την περιοχή με σκέτο νερό.
    Πλύνε το πρόσωπο σου με κάποιο ήπιο καθαριστικό και σκούπισε την επιδερμίδα σου απαλά και ταμποναριστά. Ρίξε σε ένα κομμάτι βαμβάκι 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και κάνε ελαφρύ μασάζ στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα. Η καθημερινή χρήση μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα.
  2. Αιθέριο έλαιο tea tree
    Είναι γνωστό ως αντισηπτικό της φύσης κι είναι θαυματουργό για τα δερματικά προβλήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την θεραπεία της κοινής ακμής όσο και της ροδόχρους. Ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού και σε ανθρώπους με νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα καρδιάς.
    Ρίξε 1 σταγόνα από το έλαιο σε 5ml έλαιο τζοτζόμπα (jojoba oil) και κάνε απαλό μασάζ στην πάσχουσα περιοχή. Το έλαιο jojoba είναι από τα αγαπημένα μου έλαια. Είναι ελαφρύ, απορροφάται γρήγορα από το δέρμα και έχει ισχυρή ενυδατική δράση.
  3. Moroccan έλαιο Argan
    Άλλο ένα εκπληκτικό έλαιο με θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την ροδόχρους ακμή. Είναι ακριβό σε σχέση με άλλα έλαια αλλά αξίζει αν έχεις τέτοιου είδους προβλήματα.
  4. Aloe Vera gel
    Τα άτομα με ροδόχρους ακμή έχουν ευαίσθητο δέρμα γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούν κρέμες και τζελ που δεν ππροκαλούν ερεθισμούς. Η αλόη, χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη και ενυδατική δράση που έχει, θα καταπραΰνει την επιδερμίδα σου και θα βοηθήσει στην εξάλειψη της κοκκινίλας.
  5. Βρώμη
    Επίσης, εξαιρετική θεραπεία. Η βρώμη αφήνει την επιδερμίδα απαλή κι εξαφανίζει τις κοκκινίλες και την φαγούρα.
    Ρίξε 2 κουταλιές της σούπας βρώμη σε λίγο νερό, ανακάτεψε και άπλωσε τη στο πρόσωπο. Τρίψε ελαφρά τα σημεία και ξέπλυνε με κρύο νερό.
  6. Κρύες κομπρέσες
    Οι κρύες κομπρέσες θα μειώσουν την κοκκινίλα και θα σε ανακουφίσουν. Ρίξε 3 σακουλάκια χαμομήλι σε βρασμένο νερό, άφησέ το για 10' και αποθήκευσέ το στο ψυγείο. Όποτε η ακμή σου φουντώνει μπορείς να κάνεις κομπρέσες για να ανακουφιστείς.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Όπως θα παρατηρήσατε, αποφάσισα να απενεργοποιήσω τα ανώνυμα σχόλια. Δεν είναι ωραίο να συνομιλείς με κάποιον που δεν ξέρεις καν το όνομά του. Αν θέλετε να αφήσετε σχόλιο θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον έναν λογαριασμό google, είναι υπόθεση 1 λεπτού. Ευχαριστώ για την κατανόηση. Happy talking!