ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Έβγαλες σπυρί;! Δες τι μπορείς να κάνεις…

15 Ιουν 2010 6/15/2010
Ενημέρωση: 3 ΙΟΥΛ 2016
ακμή
Πόσες φορές σου έχει τύχει να θέλεις να πας κάπου και τσουπ να το το σπυράκι στην μέση του πουθενά; Η καλύτερη λύση είναι να το αφήσεις έτσι χωρίς να το πειράξεις για 3 μερούλες. Το ζούληγμα μπορεί να μεταφέρει βακτήρια και το μόνο που θα πετύχεις είναι να το κάνεις χειρότερα. Αν όμως είσαι σαν κι εμένα που δεν μπορώ να το αφήσω εκεί απλά για να υπάρχει, μπορείς να κάνεις τα εξής:


σπυράκι

  1. Πρώτος και βασικός κανόνας είναι να ζουλάς το σπυράκι μόνο όταν είναι άσπρο – αν το πειράξεις όταν είναι κόκκινο και πονάει, τα βακτήρια θα εισχωρήσουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και θα δημιουργηθεί κύστη. Πριν το σπάσεις τοποθέτησε μία ζεστή πετσέτα πάνω στην περιοχή – με αυτό τον τρόπο μαλακώνει το δέρμα. Τύλιξε τους δείκτες των χεριών σου με χαρτομάντηλα και πίεσε από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να καθαρίσει τελείως η περιοχή. Αν δεν καθαρίσεις καλά την συγκεκριμένη περιοχή το σπυράκι θα "φουντώσει" και θα κάνει περισσότερο καιρό να φύγει. Όταν τελειώσεις άπλωσε κρέμα αντισηπτική τύπου cetavlon για να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις.
  2. Ένας άλλος τρόπος είναι να λιώσεις λίγο σκόρδο, να το αναμείξεις με νερό ή αλόη βέρα και να το τοποθετήσεις με ένα βαμβάκι ακριβώς πάνω στο σπυράκι για 15'. Στην συνέχεια ξέπλυνε με νερό. Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και το καθιστά εξαιρετική θεραπεία κατά της ακμής. Μην το αφήσεις παραπάνω από 15' γιατί μπορεί να σου προκαλέσει ερεθισμό. Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσω κάτι σημαντικό…

    Σε περίπτωση που το χρησιμοποιήσεις αδιάλυτο, ο χρόνος παραμονής του σκόρδου πάνω στο δέρμα θα πρέπει να μειωθεί στα 2-3'. Αν νιώσεις τσούξιμο ή οτιδήποτε άλλο που σου ξενίζει απομάκρυνέ το αμέσως, πλύνε την περιοχή με άφθονο νερό και στην συνέχεια άπλωσε κρέμα bepanthol.
  3. Για να μειώσεις την κοκκινίλα και να επιταχύνεις την θεραπευτική διαδικασία μπορείς να απλώσεις πάνω στο σπυράκι ασπράδι αυγού ή λεμόνι. Το λεμόνι καλό θα ήταν να το απλώσεις το βράδυ για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς από την έκθεσή σου στο ήλιο. 
  4. Το αιθέριο έλαιο tea tree έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και εμποδίζει τα "ξεσπάσματα" ακμής. Πλύνε το πρόσωπό σου, σκουπισέ το απαλά και με ένα βαμβάκι ή μπατονέτα πέρασε τα σπυράκια. Μην το χρησιμοποιήσεις ποτέ αδιάλυτο! Η αναλόγια θα πρέπει να είναι 1:9 δλδ ένα μέρος του ελαίου αναμειγμένο με 9 μέρη νερού.
  5. Η μαγειρική σόδα έχει ήπια αντισηπτική, αντιμυκητισιακή δράση και ελέγχει την λιπαρότητα. Δημιούργησε μια πάστα με ίσες ποσότητες νερού και σόδας. Τρίψε το σπυράκι με την πάστα για περίπου 2' και άφησε την στο πρόσωπό σου για 15-20'. Ξέπλυνε με χλιαρό νερό και άπλωσε κρέμα ενυδάτωσης.
  6. Τύλιξε σε μια πετσέτα ένα με δύο παγάκια και ακουμπησέ την πάνω στα σπυράκια για όση ώρα αντέχεις. Ο πάγος θα βοηθήσει να ξεπρηστεί η περιοχή. Αυτή η μέθοδος έχει δουλέψει άπειρες φορές προς οφελός μου. Συνήθως, βάζω πάγο όταν το σπυράκι με πονάει και είναι πρησμένο.
  7. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι χημικής φύσεως αυτή τη φορά. Αν το σπυράκι είναι εσωτερικό και πονάει, μπορείς να απλώσεις κρέμα fucidin ή fucicort τοπικά – η δεύτερη είναι κορτιζονούχα κρέμα γι' αυτό προσοχή με την χρήση της. Αυτές οι κρέμες βοηθούν στο να ξεπρηστεί η περιοχή σχετικά γρήγορα. Τις κρέμες αυτές απαγορεύεται να τις χρησιμοποιήσεις για περισσότερο από 7 μέρες εκτός και αν σου τις έχει συστήσει γιατρός.

Εσείς τι κάνετε όταν βγάζετε σπυράκια;
253 σχόλια:
  1. Μακάρι να εξαφανίζονταν τόσο εύκολα :f Δεν προλαβαίνεις να κάνεις πολλά μέχρι το απόγευμα.
    Μόνο μην το πειράξεις γιατί θα πρηστεί και θα γίνει χειρότερα!! Το make-up είναι η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ αυτή την στιγμή.
    Το αγόρι σου δεν πρόκειται να σε δει διαφορετικά επειδή έχεις ένα σπυράκι στο σαγόνι. Φαντάσου να το είχες στην μύτη :i
    Βγες έξω, πέρασε καλά και αδιαφόρησε για το σπυράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/21/2013

    ρεεεε εχω εσωτερικο σπυρακι στο μετωπο και ειναι αισθητικα χαλια :Ρ εγω γενικα δεν εχω σπυρακια αλλα που και που κατι βγαινει σε ποσο θα φυγει εχω και κοπελα ειναι σπαστικο :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/27/2013

    Γεια σας! Είμαι 14 και έβγαζα σπυράκια απο χρόνια αλλά φέτος το πρόβλημα έχει μεγαλώσει πολύυυυ!! Έχω κάποια μεγάλα μόνιμα στο ένα μάγουλο που κατά καιρούς φουντώνουν. Έχω κάνει πολλά, όπως μάσκες, ειδικές κρέμες σήμερα κάνω καθαρισμό, αλλά πφ δεν βλέπω κάτι. Στο μεταξύ το πρόσωπο μου είναι πολύ κόκκινο ενώ ήταν πάντα ασπρο πολύ! Πείτε καμιά γνώμη! Σε δερματολόγο πήγα ο ένας έδωσε μία κρέμα νυχτός (το πρωί δνε βγαίνειιι!) και ο άλος πρότεινε εξετάσει και χρόνια θεραπεία. Συμβουλές;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι η ηλικία σου, δλδ η εφηβεία που δυσκολεύει τα πράγματα. Πέρα από τις συμβουλές που μπορείς να βρεις στο μπλογκ, δεν μπορείς να κάνεις πολλά καλή μου.

    Η εφηβεία είναι άτιμο πράγμα, πόσο μάλλον οι ορμόνες σε αυτή την ηλικία. Τρελένονται και στο σώμα μας, γίνεται ο χαμός!

    Δεν είμαι δερματολογός, αλλά θα σου πρότεινα να εμπιστευτείς τον δεύτερο, όσον αφορά τις εξετάσεις. Τώρα σχετικά με την θεραπεία. Συνήθως, στην ηλικία σου ισχυρές αγωγές με φάρμακα, δεν έχουν πολύ καλά αποτελέσματα λόγω των ορμονών. Άσε που περισσότερο κακό θα σου κάνουν συνολικά, παρά καλό. Η απόφαση όμως είναι δική σου.

    Ή κάνεις υπομονή και χρησιμοποιείς οποιαδήποτε φυτική συνταγή βρεις στο ίντερνετ για την ακμή, ή καταφεύγεις στα φάρμακα. It's up to you που λένε:i

    Τα σπυράκια τα πειράζεις; Αν ναι, να το σταματήσεις τώρα! Γιατί έτσι το πρόβλημα, μπορεί μόνο να επιδεινωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/29/2013

    αυτο με το σκορδο παιτυχαινει ειχα ενα τεραστειο εσωτερικο σπυρακι και τωρα εχει σχεδον εξαφανιστει :α μπορειτε επισεις να βαλετε και μελι με κανελα πριν απο τον υπνο και μεσα σε δυο εβδομαδες τα σπυρακια θα εξαφανιστουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε που μας το επιβεβαίωσες!:c
    Έχεις απόλυτο δίκιο για την κανέλα και το μέλι. Το μόνο που με ενοχλεί με την συγκεκριμένη μέθοδο είναι το μέλι που κολλάει, αλλά είπαμε, μπρος τα κάλλη, χεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευτυχως με το λεμονι και με ενα ειδικο σαπουνι απαλλαχθηκα απο τα σπυρακια αλλα μηπως θα μπορουσατε να μου προτεινετε κατι ευκολο και αποτελεσματικο ετσι ωστε να φυγουν καποιες κοκκινιλες; Ευχαριστω εκ των προτερων :c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δοκίμασε να βάλεις στα σημάδια-κοκκινίλες σόδα μαγειρικής. 1κουταλάκι σόδα σε ένα μπολάκι με λίγες σταγόνες λεμόνι. Άπλωσε την πάστα στα σημεία που έχεις κοκκινίλες για 15' και ξέπλυνε με σκέτο νερό.
    :t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/03/2013

    Γεια σας - ειμαι 33, εχω κανει θεραπεια 4μηνη για ακμή πριν 4 χρόνια (δεν θυμαμαι πως λέγονται τα χάπια), και εδω και 2 χρονια βγαζω παλι σπυρακια. Μαλιστα, αυτα ειναι παντα απο το δεξι μαγουλο οπου πλεον εχω πολλα σημαδια εκει, και τελευταιως και γυρω απο τη μυτη και στο πηγουνι. Ενα ενα βγαινουν, δηλαδη με το που κανει τον κυκλο του - ειτε το πειραξω ειτε οχι - εκει που λεω "επιτελους έφυγε, να καθαρισε το προσωπο μου - "τσουπ" βγαινει άλλο. Σαν να ακολουθουν καποια συγκεκριμενη πορεια. Εχω βαρεθει, εχω μουρη έφηβης με αυτα τα χαζα διασπαρτα σπυρακια και σημαδια.
    Μου ειχε πει ο δερμ/ος οτι με την θεραπεια θα "χτυπησουμε" τον σταφυλλοκοκο στο οποιο οφειλοταν η ακμη, και δεν θα ξαναεπιστρεψει. Τωρα που ξαναβγαινουν μου λεει οτι ειναι ορμονικο, και δεν μπορω να κανω τιποτα, μια ζωη θα με κυνηγαει, σε συγκεκριμενες ηλικιες (28, 32, 38, 45, κτλ) Ειναι αληθεια αυτο? Και να φανταστειτε οτι ειχα κανει και θεραπεια με "παλλομενο φως" για να φυγουν γτα σημαδια, και τωρα 4 χρονια μετα ειμαι παλι με σημαδια.
    Τι προλημα έχω? Πως θα σταματησουν επιτελους?
    Μου ειχε πει πριν 1 χρονο να χρησιμοποιω SKINOREN gel πανω στο σπυρακι οταν ξεκιναει να βγαινει για να το εξαλειψει - αλλες φορες το κανει, αλλες το σπυρακι βγαινει κανονικα - αψυχολογητο ειναι. Εγω απο συνηθεια, εχω καταληξει να το χρησιμοποιω ενα χρονο τωρα σχεδον καθε μερα πρωι-βραδυ πανω σε σπυρακια ή και στα σημαδια για να φυγουν πιο γρηγορα - καλα κανω ή το ξεφτιλισα? αυτο εχει κορτιζόνη? ειναι επικυνδινο? Απλα εχω απογοητευτει τοσο με τους δερμ/γους - εχω αλλαξει 5 διαφορετικους - που ειναι σαν να το εχω παρει αποφαση οτι θα εχω μια ζωη σπυρακια, και πλέον απέχω απο τους γιατρους. Τέλος, πριν 1 εβδομαδα απέβαλλα στην 8η εβδομαδα κύησης (περιμενω τη βιοψια). Μέχρι την 5η εβδομαδα χρησιμοποιούσα το skinoren - υπάρχει περιπτωση να ευθύνεται αυτο για την αποβολη μου? (καποιος μου ειπε προσφατα οτι δεν πρεπει στην εγκυμοσυνη να χρησιμοποιουμε τετοιες κρεμες) Ελπιζω να μην σας κουρασα.. Ειμαι σε απογνωση.. Α.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/04/2013

    Γεια σας - δοκίμασα το σόρδο χτες το βραδυ πάνω σε σπυράκι που είχε ξεκινήσει να φουσκωνει, αλλα σημερα το πρωι ειναι το ιδιο, σαν να ειναι και λιγο πιο κοκκινο. Εκανα κατι λαθος?
    Επισεις, αυτο με το λεμονι πως γινεται? Βαζω λιγες σταγονες σε ενα μπωλ, και το απλωνω πανω στο σπυρακι με τα δαχτυλα? Για ποση ωρα? Και μετα ξεπλενω και βαζω ενυδατικη? Και αυτο με το λεμονι ειναι για να ξεραθουν σπυρακια, ή για τα σπυρακια που εχουν ηδη κανει τον κυκλο τους και πλεον εχει μεινει η κοκκινιλα/σημαδι? Σας ευχαριστω. Σ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Σ.Β
    Ίσως να το άφησες περισσότερη ώρα απ'ότι έπρεπε. Μήπως είναι το δέρμα σου ευαίσθητο? Αν ναι, πρέπει να προσέχεις με τους χρόνους. Ένιωσες σαν να σε καίει η περιοχή όταν έβαλες το σκόρδο?

    Η διαδικασία με το λεμόνι είναι απλή. Σε ένα μικρό μπολάκι, ρίξε λίγες σταγόνες λεμόνι. Εφάρμοσε το λεμόνι στα σπυράκια με μία μπατονέτα. Άφησέ το να δράσει για περίπου 15' και στην συνέχεια ξέπλυνε με νερό.

    Το λεμόνι κάνει καλό και στα δύο. Και στα σημάδια-κοκκινίλες αλλά, και στα σπυράκια όταν αυτά είναι "ενεργά".

    @Α.Χ θα σου απαντήσω μέσα στην μέρα μιας και το πρόβλημά σου θέλει σκέψη :a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @A.X
    Καταρχήν, λυπάμαι για την αποβολή σου.

    Δεν νομίζω η skinoren να έπαιξε ρόλο στην αποβολή. Γενικά, θεωρείται ασφαλές φάρμακο
    σε κατάσταση εγκυμοσύνης αλλά όχι σε περίπωση που αποφασίσεις να θηλάσεις. Η δραστική ουσία, λένε, πως ίσως περνάει στο μητρικό γάλα και αν αποφασίσεις να θηλάσεις το μωρό σου με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε θα πρέπει πριν πάρεις την αγωγή να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

    Η θεραπεία που έκανες πριν χρόνια, μήπως ήταν με ισοτετροϊνη? Δλδ. Accutane?
    Η ακμή δεν οφείλεται μόνο στον σταφυλόκοκκο. Βασικά, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να καταλάβει από που προέρχεται. Μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό λόγους, γι'αυτό και οι δερματολόγοι, συνήθως, δίνουν αντιβιοτικά ευρέου φάσματος.

    Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όσον αφορά την θεραπεία ακμής. Με τα αντιβιοτικά μπορεί να περάσει αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα, αυτή επιστρέφει ίσως σε χειρότερη μορφή από πριν. Αποτέλεσμα? Να κάνεις κύκλους! Γι'αυτό κι εσύ θα πρέπει να σταματήσεις την skinoren. Φαίνεται, το δέρμα σου "συνήθισε" στο τζελ και πλέον δεν κάνει τίποτα. Και όχι δεν περιέχει κορτιχόνη, μην φοβάσαι:)

    Φαντάζομαι, σαν εγκυμοσούνα που ήσουν να έχεις κάνει ορμονικές εξετάσεις. Πως ήταν τα αποτελέσματα?

    Με τι προϊόντα καθαρίζεις το πρόσωπό σου?

    Αν θέλεις απάντησε μου, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την περίπτωσή σου.

    Να έχεις υπόψην, ότι η εγκυμοσύνη σου μπορεί να ήταν η αιτία που εμφάνισες και πάλι ακμή. Και ίσως τα σπυράκια να εξαφανιστούν σε λίγο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος4/04/2013

    Ωχ, δεν περιμενα την απαντηση σου για το λεμονι, και τελικα εβαλα το πρωι και το ξεπλυνα τωρα (6 ωρες). Εχει κανει φουσκαλα, σαν εγκαυμα απο καψιμο ειναι. Τι να κάνω? Να "σπασω" τη φουσκαλα? Πως θα φυγει γρηγορα το σημαδι? Πως να πλυθω μετα? ειναι στο προσωπο, και ειναι κατακοκκινο (ειναι το ιδιο σπυρακι που ειχα βαλει εχτες σκορδο) Πωπω, πως τη πατησα ετσι.. Και νομιζω οτι απο κατω απο τη φουσκαλα εχει και ασπρο (πυον) απο το σπυρακι που ετοιμαζοταν να βγει.. τι να κανω?HELP
    Σε ευχαριστω εκ των προτερων για το χρονο σου. Σ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. :b
    @Σ.Β
    Σε καμία περίπτωση μην σπάσεις την φουσκάλα!

    Αφού "κάηκες" προχθές από το σκόρδο, δεν έπρεπε να βάλεις τίποτα στο συγκεκριμένο σημείο. Έπρεπε να το αφήσεις να επουλωθεί... Αχ...

    Λοιπόν, άκου τι θα κάνεις:

    Bepanthol ή aquasol έχεις στο σπίτι? Αν όχι, να πας να πάρεις στο φαρμακείο! Αν δεν έχεις καμία από τις δύο κρέμες στο σπίτι και χρειαστεί να πας στο φαρμακείο, να προτιμήσεις την aquasol. Οκ?

    Αυτό που θα κάνεις, είναι να απλώσεις στο σπυράκι (φουσκάλα πλέον) είτε την μία, είτε την άλλη κρέμα 3-4 φορές την μέρα και απλά να περιμένεις την επούλωση.

    Όταν θα αρχίσει να κάνει "κρούστα", μην το πειράξεις και μην το ξύσεις! Απλά, άστο να επουλωθεί και η "κρούστα" θα πέσει από μόνη της.

    Σου λέω να μην το πειράξεις για να μην σου μείνει σημάδι.

    Και σταμάτα να ασχολείσαι μαζί του :i Το παθαίνω κι εγώ αυτό και συνήθως, κάνω τα πράγματα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος4/06/2013

    Γεια σας. Είμαι 30 ετών. Βγαζω συνεχεία σπυράκια γύρω από το στόμα . στο μουστάκι δλδ.κ προς το πιγούνι. Εχω κάνει όλες της εξετάσεις και είναι ενταξει. Επίσης εχω βγάλει ενα σπυρι στο κουτελο πανω απο το δεξη φρύδι. Ειναι μεγάλο και εσωτερικό κ με ποναει. Είμαι άνδρας έτσι. Ευχαριστώ και περιμένω της λύσης σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/15/2013

    Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις συμβουλές σου.
    Η βιοψία της απόξυσης δεν μας οδήγησε σε κάτι κακό - μάλλον "τυχαία" η αποβολή.
    Δεν ξέρω τι θα κάνω με τα σπυράκια, αλλα τουλάχιστον δεν έχω κάποιο λειτουργικο - ορμονικό πρόβλημα
    για τεκνοποίηση.
    Όταν έχω νεότερα με τα σπυράκια και τις αποφάσεις μου θα σε ενημερώσω :)
    Α.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μην το συζητάς Α.Χ!
    Χαρά μου αν σε βοήθησα έστω και λίγο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/22/2013

    Καλησπέρα σας!Ονομάζομαι Μαρία είμαι 26...Αννα θέλω να σου πω ότι εχω την ίδια περίπτωση με σενα....πολλές τοπικές αγωγές...χάπια για εξι μηνες roaccutan όπου η ακμή υποχώρησε αλλα μετά απο ένα διάστημα ξαναεμφανίστηκε....έκανα φωτοδυναμική...δεν έχω πολυκυστικές...το πρόβλημα είναι ορμονικό και πιστεύω οτι μπορει να υποχωρήσει σε περίπτωση που κάνω ένα παιδάκι....θα μάθω να έχω αυτό το πρόβλημα και να ζώ με αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλώς το Μαράκι,

    Κατά ένα ποσοστό έχεις δίκιο. Η ακμή ειδικά στις ενήλικες γυναίκες, εκτός από συγκεκριμένες μορφές ακμής, "στρώνει" με τον ερχομό ενός παιδιού.
    Παρόλ' αυτά δεν είναι και 100% σίγουρο. Πέρα από το γεγονός πως πρέπει να αποδεχτείς, όπως είπες το πρόβλημα, δεν πρέπει να σε παίρνει από κάτω. Μιλάω γενικά εννοείται.

    Είναι κάτι το οποίο κανείς δεν θέλει να το έχει και γι'αυτό όσοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβήματα ψάχνουν από δω και από κει για λύσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Μερικοί είναι τυχεροί, άλλοι πάλι όχι. Σημασία έχει να προσπαθείς να βρεις λύση. Όλα τα προβλήματα λύνονται αρκεί να ψάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/24/2013

    Γεια σας ειμαι ο χαρης 22 χρονων .εχω θεμα με τα σπυρακια στο προσωπο και εκνευριζομαι.. δεν βγαζω πολλα γιατι δν εχω λιπαρο δερμα. αλλοτε με πιον αλλοτε χωρις. φυσικα και τα σπαω και οταν θελω να βγω εξω αναγκαστικα θα βαλω μευκαπ για να τα καλυψω. ειχα παει σε δερματολογο κια μου ειπε οτι ειχε να κανει με την ακμη.. τωρα μερα παρα μερα βγαζω και καποιες φορες και στις 2 μπαντες. πχ στο πλαι μετοπο και αριστερα και δεξια στο ιδιο σημειο! οι εταιριες ειναι πολλες , οι κρεμες πολλες. θα ηθελα κατι για την καταπολεμιση κατι καθημερινο ωστε να ελλατωνεται.αλλα κατι ιδανικο καλο οπου θα δω αποτελεσμα. δν θελω σε καμια περιπτωση να ξεφλουδισω οπως με καποια σαμπουνα προσωπου.. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου Χάρη,
    Το ότι βγαίνουν τα σπυράκια συμμετρικά είναι μια περίεργη κατάσταση που ούτε εγώ έχω καταφέρει να εξηγήσω. Δεν συμβαίνει μόνο σε σένα. Και εγώ καμιά φορά το παθαίνω.

    Αυτό που εσύ χρειάζεσαι είναι καθημερινή περιποίηση απ'ότι κατάλαβα αλλά χωρίς φαρμακευτικές κρέμες που δημιουργούν παρενέργειες όπως ξεφλούδισμα και ερεθισμούς.

    Έχω κάτι να σου προτείνω. Κρέμες AVENE, τις έχεις δοκιμάσει? Τις βρίσκεις στο φαρμακείο και είναι πολύ αποτελεσματικές.

    Αν ήμουν στην θέση σου θα διάλεγα τις εξής κρέμες:
    1. ΚΡΕΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ CLEAN-AC
    2. ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ CLEANANCE
    3. ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ EMULSION CLEANANCE

    Με την 1η κρέμα καθαρισμού θα πλένεις καθημερινά το πρόσωπό σου, πρωί και βράδυ.
    Το 2ο που είναι σε μορφή στικ θα το απλώνεις στα σπυράκια τοπικά.
    Την 3η κρέμα θα την απλώνεις αμέσως μετά την κρέμα καθαρισμού, πρωί και βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα Μαριάννα!! Πάρα πολύ ωραίο το post σου! Μόλις ανακάλυψα το blog σου ψάχνοντας τρόπο πως να διώξω γρήγορα το σπυράκι μου..:-/ Σκέφτομαι να δοκιμάσω τον τρόπο με το σκόρδο, πιστεύω να κάνει δουλειά! Έχω μια απορία όμως, πρέπει να σπάσω το σπυράκι και μετά να το τοποθετήσω ή όχι; Γτ δεν συνηθίζω να τα παειράζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Eva! Ευχαριστώ πολύ :))
    Όχι να μην το σπάσεις! Και μπράβο που δεν τα πειράζεις!
    Απλά να προσέξεις τον χρόνο που αναφέρω στο άρθρο. Αν νιώσεις οποιαδήποτε ενόχληση να το απομακρύνεις αμέσως από το δέρμα σου οκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Kalhmera! eimai o Aggelos, 19 k exw ena eswteriko spuraki sto metwpo edw k 1,5 xrono nomizw.. dn to prosexei kaneis para mono egw o idios..dn eixa kanei kati toso kairo einai h alhtheia alla nomizw pws hrthe h wra.. :p ap'oti ktlva dld prepei na to aloifw me to ugro pou vgazei to skordo kathe vradu? euxaristw ek twn proterwn! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 'Αγγελε αυτό που μου περιγράφεις περισσότερο μου μοιάζει για λίπωμα παρά για σπυράκι.
    Το λέω αυτό για 2 λόγους:

    1) Γιατί λες πως δεν το παρατηρεί κανείς παρά μόνο εσύ, άρα λογικά βρίσκεται κάτω από το δέρμα και

    2) Γιατί το έχεις πολύ καιρό και δεν λέει να απορροφηθεί.

    Προς το παρόν να μην κάνεις τίποτα από τα παραπάνω που περιγράφονται στο άρθρο.

    Να σε ρωτήσω κάτι, το σπυράκι αυτό σε πονάει? τι μέγεθος έχει περίπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. oxi, den me ponaei katholou k apo thema megethous einai polu mikro..san mia polu mikrh mpilitsa as poume..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χμμ, αυτό είναι καλό.
    Είτε πρόκειται για μικρό λίπωμα που με τα χρόνια θα απορροφηθεί από μόνο του και δεν θα χρειαστεί να κάνεις τίποτα, είτε πρόκειται για εσωτερικό σπυράκι γεμάτο σμήγμα. Αν σε ενοχλεί μπορείς να πας σε κάποια αισθητικό να το δει και να σου το ανοίξει για να το καθαρίσει. Θα ήταν απερισκεψία από μέρους μου να σου πω νατο ανοίξεις μόνος σου γιατί μπορεί να το κάνεις χειρότερο :P

    Όπως κ να έχει μην το πειράξεις γιατί έχεις πολλές πιθανότητες να το ερεθίσεις και να γίνει μεγαλύτερο. Αν θέλεις μπορείς πριν πας σε κάποιο δερματολόγο ή αισθητικό να απλώσεις πάνω κρέμα fucidin για 7 μέρες (όχι παραπάνω). Είναι φθηνή κρέμα, την προμηθεύεσαι από το φαρμακείο και ίσως βοηθήσει στην απορρόφησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. pou lefta gia dermatologo h aisthitiko..tha dokimasw to fucidin! se euxaristw polu!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. :((
    Δοκίμασέ το κ αν δεν απορροφηθεί ξαναγράψε μου. Κάτι άλλο θα σκεφτώ.
    Να είσαι καλά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος10/28/2013

    Γεια σαs,είμαι 28 ετών,το 2008 είχα πάσχει πολύ βαριά ακμή κ εκανα θεραπεία για 2 χρόνια απο την ειδικό δερματολογο μου κ πέρασα παρα πολυ άσχημα κ μου εκανε κ καθαρισμό να σωθουν τα κακά σπυράκια κ ακμή κ σώθηκαν τελείωs..η θεραπεια ποθ επαιρνα ηταν tretin αν θυμάμαι καλά..μετά την θεραπεία όλα καλα με τον καιρο που περνανε καποια στιγμη οταν πινω καφε μου βγαινουν κοκκινιλεs η να τρωω ενα κομματι σοκολατακι βγαινουν σπυρακια μικρα μονο το σαγονι κατω τπτ αλλο κ τα πειραζω να φυγουν ασπρα σπιρακια πολυ μικρα κ δεν μου επιτρεπουν να φαω ξηρουs καρπουs κ αμυγδαλα γτ βγαζουν σπυρακιαα.τωρα χρησιμοποιω σαπουνι υγρο του κορρεs ροδι κ μετα κρεμα ροδι απο κορρεs με αποτελεσμα καλο ειναι αλλα οταν πινω καφε αφινουν κοκκινο κατω το σαγονι.δεν το καταλαωαινω.τι μπορει να φταιει αυτο??κ τι πρεπει να κανω??????με ενδιαφερει να εξαφανιστουν οι κοκκινιλεs :-))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα με λένε Ελευθερία και είμαι στις αρχές της εφηβείας. Πρόσφατα, "πετάχτηκε" από το πουθενά ένα τεράστιο (εσωτερικό μάλλον) σπυρί που πονούσε πολύ. Ήταν στο μέτωπο και επειδή ήταν πολύ μεγάλο, το πείραζα συνέχεια. Μια φορά που το πείραξα, δημιούργησα πληγή! :( Από τότε, 5-6 μέρές μετά ακολουθώ μία ρουτίνα κάθε βράδυ και θα ήθελα την γνώμη σας.
    Πρώτα-πρώτα, βάζω ταμποναριστά και μόνο τοπικά ελάχιστο ινόπνευμα πάνω στο σπυράκι. Μετά πλένω το πρόσωπο μου με σαπούνι Korres και το ενυδατώνω με την κρεμούλά της nivea, μέσα στο μπλε κουτί. :))

    Είχε ένα κακαδάκι, αλλά όταν έκανα μπάνιο έφυγε. Τώρα πια φαίνεται να είναι στην διαδικασία επούλωσης και έφυγε η κοκινίλα! :p

    Είναι σωστή η ρουτίνα που ακολουθώ μέχρι στιγμής; Συγνώμη αν σε κούρασα.! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γεια σου Ελευθερία μου!
    Μια χαρά είναι αυτά που ακολουθείς εφόσον βλέπεις αποτέλεσμα. Να είσαι μόνο προσεκτική με το οινόπνευμα. Απέφυγε να το χρησιμοποιείς στην περιοχή γύρω από το στόμα και να το εφαρμόζεις μόνο τοπικά (όπως έκανες άλλωστε).

    Όσο μπορείς μην τα πειράζεις για να μην δημιουργηθούν σημάδια, εντάξει; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χαχαχα σε ευχαριστώ πολύ!
    Αχ, όσο και αν προσπαθήσω δεν... έχω μανία να τα σπάω! Αλλά τώρα έμαθα, έχει αφήσει σημαδάκι... :((

    που θα πάει όμως θα τα καταφέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. μπορεις να χρησιμοποιησεις και οινοπνευμα(λοσιον) αλλα μονο στην περιοχη που ειναι το προβλημα!γιατι αλλιως μπορει να προκαλεσεις 3ηροδερμια στο δερμα σου!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. γεια σας ειμαι 17 χρονων και βγαζω σπυρακια στο προσωπο μου μικρα μικρα λευκα που δεν φαίνονται και τοσο στην αρχη μετα ομως αρχιζουν και κοκκινιζουν -φουσκωνουν και ειχα βγαλει κατι σπυρακια και στη πλατη οπου τωρα δεν εχωω αλλα επειδη τα πειραζα εχουν πολλα σημαδια τι μου προτεινεται να κανω.....:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. μερικες συμβουλες: οδοντοκρεμα,παγακι,fissan ταλκ...(καλουτσικο απλα αμα το χρησιμοποιεις καθε μερα το προσωπο σου ξεραινεται,ξεφλουδιζει...οποτε προσοχη ως προς την χρησιμοποιηση του) φυσικα κ πλενουμε το προσωπο μας πολλες φορες την μερα!!! κ κατι τελευταιο ο ηλιος κανει καλο μας ψηνει τα σπυρακιααααα!!!!!!!!!!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Σπύρο ευχαριστούμε για τις συμβουλές!

    Συμφωνώ με όλες πλην του συχνού πλυσίματος. Είναι λάθος το ακεμϊκό δέρμα να πλένεται περισσότερο από 2 φορές την μέρα. 1 φορά το πρωί και μία το βράδυ είναι αρκετές. Επίσης, ο ήλιος ναι μας κάνει καλό, σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει την ακμή αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να την επιδεινώσει, οπότε θέλει προσοχή. d-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος4/26/2014

    Γεια σου Μαριάννα εγω λογο γυμναστηριου κλπ κλπ κανω αποτριχωση στηθος κοιλια ...παλια συνηθιζα να κανω με ξυραφακι ομως λογο του οτι βγαινουνε ξανα αμεσως αποφασισα να κανω με κερι τις πρωτες 2 φορες ολα καλα την τριτη ομως στο στηθος εμφανισα σπιρακια ειναι κατι μικρα κοκκινα π σε καπια διακρινεται λιγο πυον στη μεση ! Τι να κανω για να τα ξεφορτωθω?εχουνε περασει 5 μερες και τιποτα....τα πλενω 2-3 φορες τη μερα με αντισυπτικο σαπουνι και εδω και 3 μερες βαζω fucicort αλλα δεν βλεπω αλλαγη...σκεφτομαι να δοκιμασω fucidin μπορεις να μου πεις τι να κανω οσο πιο γρηγορα γινεται μιας και ειναι νωρις ακομα? : ( παιζει να ειναι θυλακιτιδα? :( πφφφ νιωθω απαισια σε παρακαλω οταν το δεις απαντησε μου :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γιάννη είσαι ο ίδιος Γιάννης που μου έστειλε email; Αν ναι πες μου για να μην τα γράφω δυο φορές :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος4/27/2014

    email?οχι δεν σου εστηλα τιποτα αλλος ειμαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. :P οκ... Λοιπόν, Γιάννη δεν νομίζω να είναι θυλακίτιδα. Μάλλον πρόκειται για έντονο ερεθισμό. Εσείς οι άντρες έχετε σκληρές και χοντρές τρίχες, αυτό πολλές φορές σημαίνει ερεθισμός και μικρά κόκκινα σπυράκια από το τράβηγμα.

    Αυτό που θα σου πρότεινα να κάνεις είναι κάθε φορά που θέλεις να αποτριχώσεις το στήθος να κόβεις τις τρίχες με ένα ψαλιδάκι για να μην είναι μακριές και σου δημιουργήσουν επιπρόσθετο ερεθισμό. Επίσης, να απλώνεις ένα λεπτό στρώμα βρεφικής πούδρας πριν την αποτρίχωση. Θα σε βοηθήσει πολύ με την όλη διαδικασία.

    Προς το παρόν βάλε fucidin για 1 εβδομάδα κ όχι παραπάνω και άφθονη bepanthol (στη μπλε συσκευασία), κατά την διάρκεια της μέρας.

    Αν δεν δεις καμία βελτίωση διάβασε αυτά τα 2 άρθρα και πράξε ανάλογα.
    Αποτρίχωση και θυλακίτιδα. Τελικά υπάρχει λύση;
    Αποτρίχωση και θυλακίτιδα. (Μέρος 2ο)

    Υπόψιν πως αν υποψιαστείς θυλακίτιδα θα πρέπει να σταματήσεις την αποτρίχωση με κερί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος4/28/2014

    oκ Μαριαννα ευχαριστω ! δεν το ηξερα αυτο με την πουδρα ομως θα το εφαρμοσω την επομενη φορα ! οκ λοιπον θα βαζω fucidin , την bepanthol την μπλε συσκευασια δεν την ηξερα :P ομως θα παω να αγορασω συντομα ! ευχαριστω και παλι :) θα σε ενημερωσω για το αν εχω προοδο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Να είσαι καλά Γιάννη. Ελπίζω να μην είναι θυλακίτιδα και να την σκαπουλάρεις με έναν απλό έντονο ερεθισμό :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Anna οταν λες οτι έκανες υπερηχο εννοείς στη κοιλιά έτσι; Εμένα οι πολυκυστικες φάνηκαν με το κολπικο και όχι με τον απλό υπέρηχο. Δοκίμασέ το.

    Εγώ αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Έβγαλα ένα σπυράκι ψηλά στο μηρούς όπου έχω μικρές τριχούλες αλλά δεν τις αφαιρώ τις αφήνω στην ησυχία τους. Γενικώς γνωρίζω οτι εχω θυλακίτιδα και κανω λειζερ στα ποδια και το μπικινι. Όμως αυτο το σημείο δεν το έχω πηράξει γενικά. Εξαρχής με πονούσε και το έσπασα. Την πρώτη φορά έκανε μια κρούστα σαν από αίμα. Μετά όμως είχε αλλάξει και το πύον είχε έρθει προς τα πάνω, αποφάσισα να το ξανασπάσω και έβγαλε πάρα πολύ πύον. το πέρασα με οινόπνευμα και έβαλα fucidin. Πλέον η περιοχή μοιάζει μολυσμένη αφού είναι κόκκινο γυρω γύρω και έχουν δημιουργηθεί και κάποιου άλλου είδους σπυράκια.

    Επίσησ γυρω γυρω είναι πολύ σκληρό και μοιάζει με κύστη.

    Σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθώ, υποθέτω ότι χρειάζεται να γίνει διάνοιξη. Καλύτερα είναι ο χειρούργος ή ο δερματολόγος. Υπάρχει και η επιλογή του νοσοκομείου που είναι δωρεάν αλλά φοβάμαι ότι δε θα το προσέξουν και θα αφήσει σημάδι τεράστιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή θα σου πρότεινα χειρούργο. Τους έχω περισσότερη εμπιστοσύνη και εφόσον πρόκειται για κύστη όπως λες ίσως χρειαστεί αφαίρεση. Μπορεί βέβαια να απορροφηθεί και από μόνο του αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

      Η κύστη που λες είναι μεγάλη σε μέγεθος;

      Διαγραφή
  45. Γεια σου μαριαννα ειμαι 20 χρονων Σταθη με λενε και θελω συμβουλη... Εχω σπυρακια στα μαγουλα και στο μετωπο οχι πολλα αλλα φαινονται κοκκινιλες σε ενοχλητικο βαθμο... Η θεραπεια που ακολουθω εχει ως εξης και την αρχισα σημερα... Πλενομαι με ampitasol πρωι μεσημερι βραδυ και βαζω πρωι βραδυ λιγο φουσιντιν στις κοκκινιλες μην τυχων και ειναι μολυνση και το βραδυ πριν κοιμηθω βαζω λεμονι στα σπυρακια και στις κοκκινιλες... Ειναι σωστο προγραμμα; να προσθεσω να αφαιρεσω κατι; Απλα τις κοκκινιλες θελω να αποβαλλω που εχουν εμφανιστει κυριως γυρω απο την μυτη και τα μαγουλα.. Δεν ειναι κληρονομικο κανεις στην οικογενεια δεν ειχε ή εχει σπυρακια παρα μονο εγω.
    Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. geia s eimai sthn efhbeia kai exo kamia dekaria spyrakia sto metopo mhpos tha mporoyses na bohthiseis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. exo idh balei odontokrema alla den kanei tpt kai tora perimeno ta apotelesmata apo to lemoni!...

      Διαγραφή
    2. Ραφαέλα για τα σπυράκια που εμφανίζονται λόγω ορμονών δεν μπορείς να κάνεις πολλά, δυστυχώς. Καταρχήν θα πρέπει να μην τα σπας στην προσπάθεια σου να τα ξεφορτωθείς εκτός κι αν είναι ώριμα και πάλι με προσοχή. Δοκίμασε το λεμόνι και πες μου πως πας σε 3 μέρες από τώρα. Επίσης, να κοιμάσαι πάντα με καθαρό πρόσωπο και καθαρή μαξιλαροθήκη.

      Διαγραφή
  47. γεια σας εχω προσφατα βγαλει ενα σπυρακι στην μυτη ειναι κοκκινο και δεν εχει πυοντο εχω περιπου 4 μερες και δεν λεει να φυγει ξερετε τιποτα για αυτο ?? ευχαριστω πολυυ ! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Προσοχή ακολουθεί έκθεση :p ) Καλημέρα, ταλαιπωρούμε απο τα 10 μου με ακμή γιατί μου ήρθε η περίοδος στα 9 (σεξυυυ). Λοιπόν, δεν έχω πολυκυστικές ωοθήκες αλλά δεν έχω ολοκληρώσει και τις εξετάσεις μου για τα επίπεδα ανδρογόνων κλπ γτ πήγα λάθος μερα του κύκλου και τις έκανα και τώρα τσούζει οικονομικά να τις κάνω πάλι. Έχω καταφύγει κατα καιρούς σε διαφορα για α φύγουν πχ.να μην τα ζουλάω, λεμόνια, σκόρδα, σαπούνια, κρέμες,γιατροσόφια παντώς τύπου τώρα δοκιμάζω ένα λαδάκι που είχε αποτελέσματα σε κάτι φίλες μου. Έχει περάσει κοντά ένας μήνας απο τότε που ξεκίνησα και τα αποτελέσματα ειναι πενιχρά δεδομένου το του οτι ξεκίνησα καλοκαίρι που ούτως ή άλλως τα σπυράκια μειώνονται. Σκέφτομαι να ξεκινήσω φαρμακευτική αγωγή αλλά έχω ακούσει αντιφατικές απόψεις απο δερματολόγους που έχω επισκευτεί κατα καιρούς. Η τελευταία με απογοήτευσαι εντελώς και μου πε πως πρέπει να μάθω να ζω με αυτά και οτι το μόνο που ίσως καταφέρω είναι να τα περιορίσω ελαφρώς και φυσικά με επισκέψεις στο ιατρείο της, διότι είναι καλύτερο απο το καταναλώσω χημεία με άγνωστες μελλοντικές παρενεργειες. Το θέμα είναι πως έχω ξεχάσει πως είναι το δέρμα μου οχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα χωρίς σπυράκια γιατί τα έχω απο τα 10 μου. Δεν αντέχω αλλο είμαι 24 ετών κάτι πρέπει να γίνει. Τι μου προτείνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Είχα κι εγώ dalacin αλλά δεν μου έκανε τίποτα και με αυτό το σφουγγαράκι που έχει είναι πιθανό αν το χρησιμοποιείς τακτικά να μεταφέρει μικρόβια από το ένα μέρος του προσώπου στο άλλο και να πάθεις μόλυνση. Η fucicort που χρησιμοποιούσα το καλοκαίρι ήταν αποτελεσματική αλλά μετά τη χρησιμοποιουσα συστηματικά (ενώ κανονικά δεν κάνει) και δεν έκανε πλέον τίποτα. Η φαρμακοποιός μου είπε να μην την βάζω επειδή είναι κορτιζονούχα αλοιφή. Τώρα χρησιμοποιώ αφρό και κρέμα της FrezyDerm και είμαι αρκετά ευχαριστημένη! (είμαι 17)

    ΑπάντησηΔιαγραφή