ΕΓΓΡΑΦΗ
logo

Τι είναι οι πανάδες; Πως μπορώ να τις εξαφανίσω;

8 Μαρ 2010 3/08/2010
πανάδες προσώπου
Όλοι γνωρίζουμε πως η παρατεταμένη έκθεσή στον ήλιο μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο δέρμα μας – όπως την εμφάνιση πανάδων και κηλίδων, την φωτογήρανση και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Τι είναι οι πανάδες;

Πρόκειται για καφέ κηλίδες πάνω στο δέρμα, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στα σημεία που εκτίθενται συχνότερα στον ήλιο – πρόσωπο, χέρια, ώμοι και ντεκολτέ – λόγω αυξημένης παραγωγής μελανίνης στα σημεία αυτά.


Πανάδες μπορούν να δημιουργηθούν και σε άλλες περιπτώσεις όπως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, της κλημακτηρίου και της εμμηνόπαυσης επειδή τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται. Επίσης, τα αντισυλληπτικά και αποτριχωτικές και ξανθυντικές κρέμες μπορεί να ευνοήσουν την εμφάνιση κηλίδων και πανάδων στο δέρμα.

Αντιμετώπιση πανάδων

Για οποιαδήποτε αλλοίωση στο δέρμα σου, θα πρέπει να επισκέπτεσαι τον γιατρό σου έτσι ώστε να πάρεις την γνώμη ειδικού και για να σιγουρευτείς ότι όντως πρόκειται για πανάδες και όχι για κάποια άλλη δερματική πάθηση. Δεν μπορείς να θεραπεύσεις κάτι, κάνοντας ικασίες για το τι είναι στην πραγματικότητα.

Οι θεραπείες που μπορείς να ακολουθήσεις είναι δύο:

1.  Ειδικές λευκαντικές αλοιφές, συνήθως περιέχουν υδροκινόνη.

2. Οξέα φρούτων (AHA). Η εφαρμογή τους γίνεται από αισθητικούς και δερματολόγους.. Η αισθητικός απλώνει στο πρόσωπο την ειδική αμπούλα με μία μπατονέτα, προσέχοντας την περιοχή των ματιών, και μέσα σε ελάχιστο χρόνο την αφαιρεί. Η θεραπεία γίνεται μόνο τους χειμερινούς μήνες και εννοείται ότι μετά την θεραπεία το αντιηλιακό είναι απαραίτητο για την αποφυγή δυσχρωμιών.

3. Φωτοανάπλαση με laser που γίνεται από δερματολόγο. Η διασικασία διαρκεί ελάχιστα – γύρω στα 10-15' – και στα σημεία όπου εφαρμόζεται το laser δημιουργείται μικρό έγκαυμα το οποίο επουλώνεται μέσα σε μερικές ημέρες, Το αντηλιακό θα είναι ο μόνιμος "σύντροφός" σου μετά την θεραπεία γιατί χωρίς αυτό το πρόβλημα θα ξαναεμφανιστεί. Επίσης, χορηγούνται αντιβιοτικές αλοιφές.    

Tip:
Για τους λάτρεις των φυσικών καλλυντικών υπάρχει το λεμόνι. Το λεμόνι έχει λευκαντικές ιδιότητες και με την συχνή επάλλειψη θα βοηθήσει στην μείωση των πανάδων. Στίψε τον χυμό ενός λεμονιού και με ένα βαμβάκι ταμπονάρισε τις περιοχές που έχουν πρόβλημα. Συνέχισε την θεραπεία μέχρι να δεις αποτελέσματα.
21 σχόλια:
  1. καλημεραααααα.αχ αυτες οι παναδες,και τωρα το καλοκαιρι παλι κατι θα βγαλουμε στη φατσουλα μας.πολυ πολυ χρησιμη η σελιδα σου,καλη συνεχεια την καλημερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάντα αγκαλιά με το ανιηλιακό μας!σε ευχαριστώ πολυ,πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/17/2010

    γεια σας κοριτσια,
    παθουσα και εγω το χειμωνα σχεδον καθαρισε το προσωπο μου τωρα ομως παλι τα ιδια.το λεμονι μπορουμε να τοχρησιμοποιουμε αφοβα και το καλοκαιρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμε Καλησπέρα!
    Ναι μπορείς άφοβα να το χρησιμοποιείς και το καλοκαίρι. Δυστυχώς, ακόμα και αν οι πανάδες εξαφανιστούν (τον χειμώνα συνήθως εξαφανίζονται) θα εμφανιστούν πάλι όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/27/2010

    to lemonaki to afineis wra kai meta to jepleneis? se kathimerini basi kanei ? eyxaristo !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό θα ήταν τώρα που είναι καλοκαίρι να μην το χρησιμοποιείς καθημερινά. Όχι δεν το ξεπλένεις, απλά το αφήνεις όπως είναι στα σημεία που έχουν πρόβλημα.
    Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις "θεραπεία" με λεμόνι προτίμησε τους χειμερινούς μήνες, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα (τον χειμώμα μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα καθημερινά για πιο γρήγορα αποτελέσματα)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/28/2010

    euxaristo poli tha to efarmwsw to xeimwna kalutera !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα το δοκιμάσω και εγώ το λεμόνι και ο θεός βοηθός. Ελπίζω να φύγουν οι πανάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό θα ήταν τώρα που είναι καλοκαίρι να μην το χρησιμοποιείς καθημερινά. Όχι δεν το ξεπλένεις, απλά το αφήνεις όπως είναι στα σημεία που έχουν πρόβλημα.
    Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις "θεραπεία" με λεμόνι προτίμησε τους χειμερινούς μήνες, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα (τον χειμώμα μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα καθημερινά για πιο γρήγορα αποτελέσματα)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/19/2011

    to na valw lemoni se mia elia pou exw sto proswpo h opoia einai arketa anoixtoxrwmh alla einai elia,den einai panada, les na kanei kako?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά.
    Εάν τοποθετήσεις λεμόνι πάνω σε μία ελιά και την καλύψεις με γάζα, η ελιά θα εξαφανιστεί μετά από 20μέρες με 1 μήνα αλλά θα αφήσει σημάδι!
    Είμαι της γνώμης να μην πειράζεις τις ελιές που έχεις στο σώμα σου. Αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι, να ξέρεις πως ρισκάρεις. Ίσως να μην συμβεί τίποτα, ίσως συμβούν πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος5/22/2011

    εχω μεγαλο προβλημα με παναδες αφου καλυπτουν σχεδον ολο μου το προσωπο.εχω μια σκεψη ομως και ερωτω πανω σε αυτο.εφοσον ειναι γηρανση-φωτογηρανση του δερματος το προβλημα αν βαζουμε κρεμες με θρεπτικα συστατικα ή αμπουλες δεν θα διορθωθει το προβλημα?γτ ειμαι 38 και τις εχω απο τα33-34 μου.το να καθαρισουν οι παναδες ειναι η αρχω της λυσης η διατηρισης του να μην ξαναεμφανιστους ή το γτ εμφανιστηκαν ειναι το θεμα,τελικα.τι μπορουμε να κανουμε τελικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα,
    ενδιαφέρουσα η ερώτηση σου και με βάζει σε σκέψεις.

    Μπορώ να σε ρωτήσω κάτι?

    1.Παιδάκια έχεις?
    2.Κάποιο ορμονικό πρόβλημα ίσως?
    3.Έχεις ποτέ πάθει έγκαυμα από τον ήλιο?
    4.Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στην περιοχή του προσώπου ή και σε άλλα μέρη του σώματος?

    Σε ρωτάω, για να σου δώσω μια πιο τεκμηριωμένη απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος5/26/2011

    καλησπερα μαριαννα,ημαστε και συνονοματες.λοιπον
    1.εχω 3παιδακια και τις παναδες τις απεκτησα μετα και την γεννα του τελευταιου μου.
    2.απο οσο ξερω οχι.
    3.ναι εχω παθει συνηθως ομως στην πλατη.
    4.στο υπολοιπο σωμα εχω παρα πολλες ελιες.
    σε ευχαριστω!!!αντε μπας και διορθωθει τπτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Μαριάννα,
    Άτιμη εγκυμοσύνη... έχει τόσα καλά αλλά αφήνει και πολλά πίσως της και ειδικά όσον αφορά την εμφάνισή μας :o

    Να ξεκινήσω απ'αυτό... η ηλιοθεραπεία για άτομα με πολλές ελιές και πανάδες είναι απαγορευτική! Ακόμα και κάτω από την σκιά θα πρέπει να φοράς αντηλιακό με σχετικά υψηλό δείκτη προστασίας και εφόσον έχεις και πανάδες, η χρήση του αντηλιακού επιβάλλεται ακόμα και κάτα τους χειμερινούς μήνες. Αυτό θα είναι και το πρώτο μέλημά σου.

    Στην δική σου περίπτωση και αν κρίνω από την ηλικία σου, πρόκειται για φωτογήρανση. Έχεις ακόμα πολλά χρόνια μπροστά σου για να μιλήσουμε για γήρανση:i

    Οι πανάδες, δυστυχώς, δεν διορθώνονται με αμπούλες και θρεπτικές κρέμες παρά μόνο με σωστή αντηλιακή προστασία, λευκαντικές κρέμες, υδροκινόνη και laser.

    Θα σου συνιστούσα να επισκεφθείς δερματολόγο και να δεις τι θα σου προτείνει. Το πιθανότερο είναι να σου γράψει κάποια λευκαντική κρέμα και αν το πρόβλήμα επιμένει, ίσως σου μιλήσει για θεραπεία με AHA ή χημικό peeling.

    Η γνώμη μου είναι ότι η εγκυμοσύνη σου προκάλεσε όλο αυτό το "πρόβλημα". Στην δική σου περίπτωση, θα ήταν λάθος μου να σου συστήσω κάποια κρέμα ή θεραπεία γιατί το πρόβλημά σου χρειάζεται την καθοδήγηση και επίβλεψη δερματολόγου. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχεις πραγματικό αποτέλεσμα χωρίς υποτροπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος6/04/2011

    σε ευχαριστω πολυ για τις σωστες συμβουλες σου συνονοματη!τελικα λες οι εγκυμοσυνες μου το προκαλεσαν!!ουφ!!!και δεν ειναι μονο αυτο αφου ολη η κοιλια μου γυρω απο τον αφαλο ειναι μες στις ραγαδες!!!χαλαλι μωρε ομως!!!εχω μιλησει με δυο δερματολογους και μου ειπαν πανω κατω τα ιδια πραγματα αν και ο ενας με αποθαρινε γτ μου ειπε οτι ναι μεν το χημικο πιλινκγ κανει δουλεια αλλα δεν υπαρχει καμια εγγυηση οτι δεν θα επανελθουν.οσο για την εκθεση στον ηλιο ειναι η δουλεια μου τετοια που δυστυχως με βλεπει πολυ ο ηλιος ολο το καλοκαιρι.αντιλιακη παντα και καθε δυο ωρες επαληψη.τον χειμωνα ομως θα παω σε δερματολογο να δω καλυτερα το θεμα.σε ευχαριστω και παλι μαριαννακι μου.και καποια στιγμη που θα χω περισσοτερο χρονο θα ερθω στην ομορφη παρεα σας η παναδοχτυπημενη θα με να ξες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έτσι όπως το λες Μαριάννα μου, χαλάλι!!

    Ο 2ος δερματολόγος καλά έκανε και σου το είπε. Υπάρχει περίπτωση, οι πανάδες να εμφανιστούν ξανά και ειδικά από την στιγμή που εσύ αναγκαστικά και λόγω δουλειάς, εκτίθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο. Παρόλ' αυτά αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις, έτσι δεν είναι?

    Κρέμες υδροκινόνης σε συνδιασμό με κρέμες που περιέχουν καθαρή Ρετινόλη έχεις δοκιμάσει? Αν θέλεις, πριν αποφασίσεις για χημικό peeling κλπ, συζήτησε με τον δερματολόγο σου αυτή την εναλλακτική.

    Παναδοχτυπημένη :c:i:o:g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Marilou8/23/2011

    Aαα, μιας και μιλάτε για πανάδες θα πεταχτώ κι εγώ και θα το παίξω ολίγον διαφημίστρια -- πραγματικά όμως, το συγκεκριμένο προϊόν με έσωσε!! Κρέμα ημέρας για τις πανάδες Mela-D της La Roche-Posay. Με κλειστά τα μάτια. Δαγκωτό. Γιατί;
    1.Δεν έχει λευκαντικά μέσα, οπότε μπορεί να την χρησιμοποιεί κανείς μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι.
    2. Έχει επιπλέον SPF 15 και UVA II PPD, οπότε το χειμώνα δεν χρειάζεται καν αντηλιακό.
    3. Προλαμβάνει την εμφάνιση νέων πανάδων και, ναι,
    4. ΔΙΩΧΝΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ τις ήδη υπάρχουσες!! Αυτές που είχα δεν φέυγανε με τίποτα, αλλα μετά την κρεμούλα αυτή, μην τις είδατε!
    Ακόμα και τώρα το καλοκαίρι που, λόγω υπερέκθεσης στις διακοπές και λόγω δικιάς μου αμέλειας, ξαναεμφανίστηκαν κάποιες πανάδες, τις απάλυνε κατά πολύ από τη στιγμή που άρχισα να προσέχω περισσότερο και τη χρησιμοποιώ πάλι καθημερινά.
    Κρατάω μόνο μια επιφύλάξη -- δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει σε πανάδες με ορμονικές αιτίες (όπως εγκυμοσύνη κ.λπ.). Εγώ νομίζω ότι τις έβγαλα γιατί, παρόλο που το δέρμα μου είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο, στα νιάτα μου θεωρούσα τα καμμένα/κοκκινισμένα μαγουλάκια από τον ήλιο γοητευτικά, και δεν χρησιμοποιούσα αντηλιακό.. :f
    Πάντως πραγματικά δεν χάνει καμιά σας τίποτα να δοκιμάσει, η εφαρμογή της κρέμας είναι πολύ άνετη και μόνο καλό θα σας κάνει, νομίζω. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην έχει αποτέλεσμα και να πάει το 15ευρο σας στράφι..
    Μαριάννα, ευχαριστούμε πολύ για όλες τις συμβουλές, το μπλογκ σου είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο!
    Άντε και περαστικά μας, οι παναδοχτυπιμένες!! :s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Marilou,
    οι συμβουλές πολύτιμες!!! Ελπίζω να σε έχει διαβάσει κ η παναδοχτυπημένη μας, έτσι για να πάρει καμιά ιδέα! :o :g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος9/29/2012

    ψγγηξν

    ΑπάντησηΔιαγραφή